Numizmatika

Objavljeno: 18.6.2015. Ažurirano: 30.1.2016.
Za potrebe skupljača i numizmatičara novčanica i kovanog novca Hrvatska narodna banka izradila je i uvrstila u prodaju komplete novčanica i komplete kovanog novca, te prigodni zlatni i srebrni kovani novac.

Kompleti novčanica hrvatskih dinara i hrvatskih kuna formirani su od novčanica koje nisu rabljene u optjecaju, u očuvanoj kvaliteti izrade. Sve novčanice uložene u kompletu nose istovjetnu oznaku serije i serijskog broja.

Numizmatički kompleti optjecajnoga kovanog novca izdaju se svake godine, a izgled kovanog novca u kompletu istovjetan je izgledu kovanog novca puštenog u optjecaj u istoj godini. Kovani novac u numizmatičkim kompletima izrađen je u tehnici kovanja kakvoće visokoga kovničkog sjaja.

Prigodni zlatni i srebrni kovani novac i zlatni dukati izrađuju se i puštaju u prodaju povodom posebnih jubileja, kako bi se obilježili povijesni, znanstveni i kulturni događaji važni za Republiku Hrvatsku i/ili svijet.

Zainteresirani za kupnju navedenih kompleta novčanica ili prigodnih izdanja kovanog novca mogu potanko pregledati sva izdanja, dobiti sve dodatne obavijesti te obaviti kupnju na prodajnom mjestu Hrvatske narodne banke ili Hrvatskoga novčarskog zavoda.

Kupnja i upućivanje narudžbi

Ako ste zainteresirani za kupnju navedenih kompleta novčanica ili prigodnih izdanja kovanog novca, Hrvatska narodna banka ima vlastito prodajno mjesto na adresi:

HRVATSKA NARODNA BANKA
Franje Račkog br. 5
10 002 Zagreb

Na prodajnom mjestu moći ćete detaljno pogledati sva izdanja te dobiti sve dodatne obavijesti i obaviti kupnju.

Ako želite realizirati kupnju na osnovi prethodno dostavljenog predračuna za količine i izdanja koje odaberete, obratite nam se na sljedeću adresu:

HRVATSKA NARODNA BANKA
Trg hrvatskih velikana 3
10 002 Zagreb
tel.: 01/45 64 612
faks: 01/46 10 549 
e-adresa:  direkcija.trezora@hnb.hr

Po primitku Vaše narudžbe dostavit ćemo Vam predračun. Nakon uplate slijedit će isporuka.