MMF odobrio novi stand-by aranžman

Objavljeno: 19.3.2001.

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda u ponedjeljak (19. ožujka 2001.) je zaključio konzultacije s Hrvatskom po članku IV Statuta MMF-a i odobrio našoj zemlji novi stand-by aranžman na 14 mjeseci, s mogućnošću povlačenja 200 milijuna SDR-a (specijalnih prava vučenja) što odgovara vrijednosti oko 250 milijuna američkih dolara. Prvu ratu moguće je povući odmah, no s obzirom na relativno visoku razinu međunarodnih pričuva, povoljne ovogodišnje platnobilančne izglede i dobru prihvaćenost na tržištu kapitala, Hrvatska zasad ne namjerava povlačiti odobrena sredstva. Drugim riječima, aranžman će tretirati kao tzv. "precautionary" - odobrena sredstva se ne povlače, ali u slučaju potrebe postoji mogućnost povlačenja.

Za Hrvatsku je ovaj sporazum značajan ponajviše kao međunarodna potvrda ispravnosti gospodarske i financijske politike koju sadašnje vlasti namjeravaju voditi u predstojećem razdoblju. Pritom osobitu važnost ima racionalizacija javne potrošnje, uravnoteživanje proračuna i tekućeg računa platne bilance, kao i strukturne prilagodbe, uz ubrzano uključivanje u evropske integracije i međunarodne gospodarske tokove. Na toj osnovi treba uslijediti i poticanje produktivnog zapošljanja, te zdrav gospodarski rast u uvjetima stabilnosti cijena i tečaja, što bi omogućilo i održivo poboljšanje životnog standarda većine građana.

Sve te promjene, poduprte netom zaključenim aranžmanom s MMF-om, kao i pomacima u približavanju Europskoj uniji, trebale bi ubrzati podizanje konkurentnosti hrvatskog gospodarstva. S boljim kreditnim rejtingom Hrvatska dobiva ne samo mogućnost povoljnijeg inozemnog zaduživanja, nego i više izgleda za privlačenje značajnijih izravnih stranih ulaganja. A time i za bolju zaposlenost u gospodarskim djelatnostima, pa i za porast plaća veći od odricanja kojim će sadašnji zaposlenici morati dati svoj solidarni doprinos neizbježnim reformama i racionalizacijama.

Takva opredjeljenja iznijeta su u Pismu namjera i Memorandumu o gospodarskoj politici, upućenima MMF-u početkom prošlog mjeseca s potpisima potpredsjednika Vlade RH, ministra financija i guvernera HNB. Budući da ti dokumenti današnjim usvajanjem na Izvršnom odboru MMF-a postaju punovažni i međunarodno verificirani program daljnjih aktivnosti hrvatske izvršne i monetarne vlasti, oni postaju - zajedno s ocjenama najvišeg tijela MMF-a iznijetim prigodom usvajanja spomenutih dokumenata - i u integralnom tekstu dostupni, na hrvatskom i na engleskom jeziku, i najširoj javnosti na Internet stranicama Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija Republike Hrvatske.