Kako zamijeniti nevažeće novčanice stranoga gotovog novca

Objavljeno: 24.5.2021.

Potaknuti brojnim upitima građana o tome gdje mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995. – 1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine, obavještavamo građane da Hrvatska narodna banka ne zamjenjuje strani gotov novac.

Hrvatska narodna banka, između ostalog, nadležna je i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka. Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja. Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene.

Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj – središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu i u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj. Popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka i ostale informacije o zamjeni nalaze se na stranici središnje banke Švicarske. Moguće je i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, no to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga biste sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.