NKSInst – Kako se zadaju instant plaćanja putem QR kôda?

Objavljeno: 5.11.2020.

Na inicijativu banaka u tijeku je razvoj rješenja kojim bi se olakšalo zadavanje plaćanja korištenjem QR kôda.

Kako bi takva rješenja zaživjela na tržištu, potrebno je razviti cjelovito rješenje u odnosu banka platitelja – platitelj kupac (korisnik usluge) – primatelja plaćanja trgovac (pružatelj usluga) – banka primatelja plaćanja, koje bi bilo prihvatljivo tržištu. 

Zadavanje instant plaćanja očitanjem QR kôda moguće je putem aplikacija za plaćanje na mobilnom telefonu, a korisničko iskustvo zasniva se na aplikacijskim rješenjima.

Ovakva su rješenja već u upotrebi na tržištu Europske unije.

Primjena QR kôda u svakodnevnim plaćanjima, primjerice tijekom kupnje u maloprodajnim dućanima, odvijala bi se prema sljedećem:

  • Kupac (platitelj) pri plaćanju računa u trgovinama, osim ostalih oblika plaćanja (gotovina, platna kartica), mogao bi svoj račun podmiriti i putem aplikacije za plaćanje na svojem mobilnom telefonu.
  • Ako bi platitelj odabrao takvo plaćanje skeniranjem QR kôda koji mu trgovac producira putem POS-a, nekoga drugoga tehnološkog uređaja ili na drugi način, nalog se odmah izrađuje u aplikaciji platitelja i nakon autorizacije platna transakcija izvršava se u korist računa primatelja.