Što donosi uvođenje jednakosti naknada za plaćanja u eurima i kunama?

Objavljeno: 22.1.2020.
Informirajte se o troškovima prekograničnih plaćanja u eurima

Od 15. prosinca 2019. sukladno europskim propisima (Uredba (EU) 2019/518) sve banke u Republici Hrvatskoj svojim klijentima (građani i pravne osobe) moraju zaračunavati jednake naknade za prekogranična plaćanja u eurima (plaćanja prema i s računa u državama EU, Islanda, Norveške i Lihtenštajna) kao što ih naplaćuju za odgovarajuća nacionalna plaćanja u kunama u Republici Hrvatskoj.

To primjerice znači da će naš građanin platiti istu naknadu za eursko plaćanje svom prijatelju u Francusku, putem internet bankarstva, koliko naš građanin plati naknadu za podmirenje komunalnih režija (npr. struja, voda i dr.) u kunama u zemlji. Ili, na putovanju će naši građani za podizanje eura na bankomatima u EU plaćati istu naknada kao kad podižu kune u Republici Hrvatskoj na bankomatu druge banke.

Navedena jednakost naknada odnosi se isključivo na jednakost naknada između valuta eura i kune, i ne odnosi se ni na jednu drugu valutu.

Cilj Uredbe je smanjiti naknade za prekogranična plaćanja u eurima u cijeloj Europskoj uniji i time doprinijeti boljem uključivanju svih građana i poduzeća u gospodarstvo EU-a.

Detaljnije informacije o jednakosti naknada za plaćanja u eurima i kunama