Zamjena obojenih novčanica kune u Hrvatskoj narodnoj banci

Objavljeno: 12.8.2021.

Hrvatska narodna banka zamjenjuje obojene novčanice kune ako obojenje nije posljedica aktiviranja elektrokemijske zaštite.

Novčanice obojene elektrokemijskom zaštitom Hrvatska narodna banka zamjenjuje samo ako podnositelj zahtjeva priloži dokumentaciju o uzroku aktiviranja elektrokemijske zaštite.

Pri popunjavanju Zahtjev za analizu i zamjenu gotovog novca podnositelj treba detaljno pojasniti kako je došlo do oštećenja.

Jeste li kad zaprimili obojenu novčanicu?

Obojenu novčanicu, koja izgleda kao novčanice sa slike, nemojte prihvatiti jer postoji velika mogućnost da je ukradena i obojena bojom iz spremnika s elektrokemijskim sustavom zaštite (u nastavku teksta: sigurnosni spremnik) tijekom pokušaja krađe.

Slika 1. Novčanice obojene bojom iz sigurnosnog spremnika

Boja na tim novčanicama potječe iz zaštićenih sigurnosnih spremnika s novčanicama koji se aktiviraju kada se nasilnim rukovanjem pokušaju otvoriti. To može biti npr. bankomat ili sigurnosni spremnik u vozilu za prijevoz gotovog novca. Zahvaljujući tim sustavima ukradene novčanice postaju neupotrebljive pa se smanjuje rizik da će trgovci na malo, banke ili osobe koje profesionalno rukuju gotovinom postati žrtvama kriminalaca.

Kako prepoznati novčanicu za koju postoji vjerojatnost da je obojena tijekom pokušaja krađe?

Novčanica obojena bojom iz sigurnosnog spremnika upija boju te stoga posjeduje karakteristične mrlje i ostavlja intenzivan trag na rubovima novčanice. Najčešće upotrebljavane zaštitne boje jesu ljubičasta, zelena, plava, crvena ili crna. Boja se obično širi od rubova prema sredini novčanice. Katkad pojedinci pokušavaju ukloniti to obojenje pranjem obojenih novčanica, čime mogu promijeniti izvornu boju novčanice i oštetiti ili čak uništiti zaštitna obilježja novčanice.

Slika 2. Novčanica oštećena pranjem na visokoj temperaturi

Znači li to da su sve obojene novčanice bile predmet krađe?

Ne znači. Novčanice koje na sebi imaju vrlo svijetle mrlje ili je obojen samo dio njihove površine i čiji rubovi nisu oštećeni, najvjerojatnije su slučajno obojene tintom ili su obojene tijekom pranja u perilici rublja i sl. Takve novčanice vjerojatno nisu ukradene. Preporuka je da ih dostavite na zamjenu u Hrvatsku narodnu banku uz Zahtjev za analizu i zamjenu gotovog novca.

Slika 3. Novčanica oprana i obojena u perilici rublja

Što učiniti ako vam netko uruči obojenu novčanicu za koju sumnjate da je obojena uređajem protiv krađe?

  • Nemojte je prihvatiti i zatražite drugu.
  • Nemojte prihvatiti novčanicu koja je izbijeljena ili isprana, a na njoj su vidljivi tragovi uklonjenog obojenja jer najvjerojatnije je izbjeljivana ili isprana kako bi se pokušalo ukloniti obojenje prouzročeno bojom iz sigurnosnog spremnika.
  • Ako ste došli u posjed obojene novčanice, pošaljite je u Hrvatsku narodnu banku u prilogu Zahtjeva za analizu i zamjenu gotovog novca u kojem navedite sve informacije koje znate. Hrvatska narodna banka provjerit će je li obojenje prouzročeno aktiviranjem sigurnosnog spremnika te će prema potrebi u postupak uključiti i policiju, kojoj novčanica može poslužiti kao dokaz protiv počinitelja kaznenog djela.
  • Ako se analizom utvrdi da je obojenje prouzročeno aktivacijom sigurnosnog spremnika, nećete imati pravo na zamjenu. Hrvatska narodna banka zamjenjuje novčanice obojene bojom iz sigurnosnog spremnika samo na zahtjev zakonitog vlasnika obojene novčanice uz priloženu dokumentaciju kojom može dokazati uzrok aktiviranja sigurnosne zaštite.
  • Ako se istragom utvrdi da obojenje nije prouzročeno aktivacijom sigurnosnog spremnika, Hrvatska narodna banka zamijenit će obojenu novčanicu kuna za novčanicu prikladnu za optjecaj.