Edukativni programi

Objavljeno: 1.4.2019. Ažurirano: 13.5.2022.
Hrvatska narodna banka organizira niz edukativnih predavanja za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente o temama iz djelokruga središnje banke.

Znate li što radi hrvatska središnja banka i koja je njezina uloga? Naučite kako štedjeti, kako se koristiti internetskim bankarstvom ili, pak, kako otvoriti račun u banci. Saznajte koja obilježja štite novčanice kune od krivotvorenja.

Cilj nam je da predavanja budu zanimljiva i informativna. Stoga se veselimo i vašim pitanjima, prijedlozima, komentarima.

Interes za predavanja potrebno je iskazati najmanje deset radnih dana prije kako bi se pravodobno rezervirao termin. Što prije podnesete zahtjev za rezervaciju, to je vjerojatnije da ćete osigurati željeni datum i vrijeme.

 

 

Teme


Uloga i zadaci Hrvatske narodne banke srednjoškolci studenti
Saznajte više o ulozi, ciljevima i zadacima hrvatske središnje banke, o važnosti stabilnosti cijena te o načinu na koji HNB vodi monetarnu politiku.

Monetarna politika HNB-a i okružje u kojemu HNB djeluje srednjoškolci studenti
Saznajte koji je temeljni cilj Hrvatske narodne banke i kako ga ona postiže i održava. Naučite zašto je važna stabilnost cijena i koje ostale ciljeve HNB ima.

Instrumenti monetarne politike HNB-a i upravljanje likvidnošću studenti
Naučite koji su to instrumenti i mjere kojima se hrvatska središnja banka koristi kako bi regulirala kreditnu aktivnost i likvidnost banaka te količinu novca u optjecaju.

Financijska stabilnost studenti
Naučite zašto je financijska stabilnost ključna za održiv gospodarski rast, tko čini financijski sustav zemlje, koje su mjere kojima se ona osigurava i koja je uloga HNB-a u financijskoj stabilnosti Hrvatske.

Nadzor rada kreditnih institucija studenti
Naučite zašto i kako Hrvatska narodna banka nadzire rad kreditnih institucija. Saznajte koja su to posebna pravila kojih se moraju pridržavati sve kreditne institucije, što je supervizija i koji je njezin osnovni cilj.

Bezgotovinski platni promet i trendovi na tržištu studenti
Saznajte što je bezgotovinski platni promet, kako je uređen, kako funkcionira i kako se nadzire te tko su pružatelji platnih usluga.

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma studenti
Saznajte koje su to mjere i radnje koje se poduzimaju da se spriječi korištenje ilegalno stečenog novca ili njegove upotrebe u svrhu financiranja terorizma. Naučite zašto je pranje novca i financiranje terorizma štetno za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Sigurnost internetskih i mobilnih plaćanja studenti
Doznajte više o zloupotrebi u internetskom i mobilnom bankarstvu te načinima na koje se korisnici mogu od toga zaštititi.

Uvođenje eura u Hrvatskoj – strategija, koristi, troškovi srednjoškolci studenti
Što će za hrvatske građane značiti uvođenje eura? Saznajte koje su koristi od uvođenja eura, a koji su i koliki troškovi koje možemo očekivati.

Zaštita potrošača – institucije i potrošači srednjoškolci studenti
Saznajte što Hrvatska narodna banka poduzima kako bi zaštitila potrošače, kako je regulirana zaštita potrošača korisnika bankovnih i financijskih usluga u RH i koje informacije središnja banka osigurava s ciljem što bolje informiranosti.

Razvoj novca i osnove bankarstva osnovnoškolci
Što je novac i kako je nastao? Koja je uloga središnje banke, a što rade banke? Zašto je dobro štedjeti? Kako funkcionira elektroničko poslovanje? Saznajte odgovore na ta i druga pitanja o novcu i bankarstvu.

Upravljanje osobnim financijama srednjoškolci studenti
Naučit ćete zašto je važno upravljati osobnim financijama, kako osmisliti tablicu osobnog proračuna, kako u tome može pomoći internetsko i mobilno bankarstvo te kako doći do svih potrebnih informacija za donošenje kvalitetnih financijskih odluka.

Osnovno o bankovnim proizvodima i uslugama srednjoškolci
Saznajte tko kontrolira financijsko tržište u Hrvatskoj, naučite što bi svaki potrošač trebao znati prije ugovaranja računa za plaćanje, štednje ili kredita, a dobit ćete i podsjetnik na sigurnosne preporuke za plaćanje putem interneta i korištenje internetskoga ili mobilnog bankarstva.

 

Prezentacije


O novčanicama i kovanicama kune i lipe za učenike nižih razreda osnovne škole

O novčanicama kune za učenike završnih razreda osnovne škole i srednjoškolce

 


Financijska edukacija – Osnovno o proizvodima i uslugama

 

Financijska edukacija – Krediti

 

Financijska edukacija – Štednja

 

Financijska edukacija – Računi za plaćanje

 

Informativne brošure


Upute za više sigurnosti na internetu