Sprječavanje krivotvorenja

Objavljeno: 5.6.2015. Ažurirano: 18.7.2024.
S ciljem poduzimanja i provođenja mjera za sprječavanje krivotvorenja gotovog novca i otkrivanje krivotvorina na državnoj razini te suradnje s ovlaštenim institucijama u zemlji i inozemstvu na sprječavanju krivotvorenja i otkrivanju krivotvorina na području Republike Hrvatske u Hrvatskoj narodnoj banci osnovani su nacionalni centri za borbu protiv krivotvorenja i tehničku analizu sumnjivoga gotovog novca.

Za sve informacije vezane uz krivotvorene novčanice ili kovani novac molimo pošaljite upit na e-adresu: hrncc@hnb.hr

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu?

Autentične je novčanice lako prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na novčanicama. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute navedene u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se s pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i nakretanju novčanica.

OSJETI! S pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira (šuškavost, elastičnost) i reljefnost otiska na novčanicama. Obilježja su stopostotnoga pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na savijanje i habanje od onih koje ima običan komercijalni papir.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

NAKRENI! Laganim nakretanjem novčanice provjeravaju se izmjena motiva na srebrnastoj traci i zaštitna obilježja otisnuta prelijevajućom ili optički promjenjivom bojom, primjerice smaragdne brojke na euronovčanicama .

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih obilježja uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li novčanica autentična ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Videoanimacije

Detaljan opis postupaka provjere zaštitnih obilježja euronovčanica dostupan je na edukativnoj internetskoj stranici Hrvatske narodne banke i internetskoj stranici Europske središnje banke.

Kako provjeriti imate li autentičnu kovanicu?

Autentičnu kovanicu lako je prepoznati ako znamo provjeriti zaštitna obilježja koja se nalaze na kovanicama. Velike su razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih kovanica rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja na eurokovanicama.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost kovanog novca provjerava se s pomoću povećala.

MOTIVI – provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima

 

RELJEF – provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa

VIJENAC – provjeri izgled zubaca na vijencu

Ako niste sigurni, usporedite sumnjiv kovani novac s kovanim novcem istog apoena za koji znate da je autentičan.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li kovani novac autentičan ili proslijedite sumnjivi kovani novac uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Što učiniti s gotovim novcem za koji postoji sumnja da je krivotvoren?

Sumnjiv gotov novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku.

Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac ne može se zamijeniti za originalni novac.

Obveznici Odluke o kontroli provjere autentičnosti i prikladnosti gotovog novca eura, Odluke o postupanju sa sumnjivim stranim gotovim novcem i Odluke o zamjeni gotovog novca kune dužni su provesti provjeru autentičnosti svakog primjerka primljenoga gotovog novca.

Ako se pri provjeri autentičnosti utvrdi da je gotov novac sumnjiv, mora biti odmah dostavljen u Hrvatsku narodnu banku, zajedno s popunjenim Zahtjevom za tehničku analizu.