Sprječavanje krivotvorenja

Objavljeno: 5.6.2015. Ažurirano: 6.4.2021.
Nacionalni centri osnovani su unutar Hrvatske narodne banke s ciljem poduzimanja i provođenja mjera za sprječavanje krivotvorenja i otkrivanje krivotvorina na državnoj razini te suradnje s ovlaštenim institucijama u zemlji i inozemstvu na sprječavanju krivotvorenja i otkrivanju krivotvorina na području Republike Hrvatske.

Za sve informacije vezane uz krivotvorene novčanice ili kovani novac molimo pošaljite upit na e-adresu: ncc.hr@hnb.hr

Kako provjeriti imate li autentičnu novčanicu kune?

Autentične novčanice kune lako je prepoznati. Velike razlike u veličini, boji ili osnovnim motivima između autentičnih i krivotvorenih novčanica iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute koje donosimo u nastavku. Autentičnost novčanica provjerava se pomoću osjetila opipa, vida i sluha pri dodirivanju, gledanju i titranju novčanica.

OSJETI! Pomoću osjetila dodira utvrđuje se kakvoća papira i tiska na novčanicama (mehanička svojstva papira, reljefni tisak). Obilježja su pamučnog papira mnogo veća izdržljivost i otpornost na habanje od onih koje ima običan komercijalni papir izrađen od celuloze.

POGLEDAJ! Podrazumijeva uporabu osjetila vida kako bi se pogledom kroz novčanicu prema svjetlu provjerili vodeni znak, zaštitna nit i prozirni registar.

ZAKRENI! Laganim zakretanjem novčanice provjerava se izmjena motiva u hologramu/kinegramu i elementi otisnuti prelijevajućom bojom.

PROVJERI! Uključuje detaljnu provjeru zaštitnih elemenata uz uporabu pomagala (ultraljubičasta svjetiljka, povećala, infracrvena kamera i dr.).

Provjera pomoću slika

Ako niste sigurni, usporedite sumnjivu novčanicu s novčanicom istog apoena za koju znate da je autentična.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li novčanica autentična ili proslijedite sumnjivu novčanicu uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Videoanimacije

Hrvatska narodna banka izdala je seriju edukacijskih videa o zaštitnim obilježjima novčanica kuna. Za svaki apoen novčanice kune snimljena je videoanimacija u kojoj je detaljno opisan postupak provjere autentičnosti. Edukacijske videoanimacije mogu se naći na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke ili na YouTube kanalu Hrvatske narodne banke.

Kako provjeriti imate li autentični kovani novac kune?

Autentični kovani novac kune lako je prepoznati. Velike razlike u veličini, težini ili osnovnim motivima između autentičnoga i krivotvorenoga kovanog novca iznimno su rijetke. Stoga je potrebno provjeriti nekoliko zaštitnih obilježja.

Da biste napravili tu jednostavnu provjeru, ne morate biti stručnjak, već samo slijediti upute


koje donosimo u nastavku. Autentičnost kovanog novca provjerava se pomoću povećala.

MOTIVI – provjeri jasnoću i izražajnost detalja na motivima

RELJEF – provjeri oštrinu rubova reljefa i natpisa

VIJENAC – provjeri izgled zubaca na vijencu

Ako niste sigurni, usporedite sumnjiv kovani novac s kovanim novcem istog apoena za koji znate da je autentičan.

Još ste u nedoumici? Zamolite zaposlenika banke ili financijske institucije da provjeri je li kovani novac autentičan ili proslijedite sumnjivi kovani novac uz Zahtjev za tehničku analizu u Hrvatsku narodnu banku na analizu.

Što učiniti s gotovim novcem za koji postoji sumnja da je krivotvoren?

Krivotvoreni novac odmah treba predati u najbližu policijsku postaju. Sve novčanice i kovani novac za koje se sumnja da su krivotvoreni policijski službenici prosljeđuju na analizu u Hrvatsku narodnu banku.

Upotreba krivotvorenog novca jednako je nezakonita i kažnjiva kao i izrada krivotvorenog novca. Krivotvoreni novac nije moguće zamijeniti za originalni novac.

U skladu s Odlukom o postupanju s neprikladnim i sumnjivim gotovim novcem i Odlukom o provedbi Uredbe Vijeća (EZ) br. 1338/2001 o utvrđivanju mjera potrebnih za zaštitu eura od krivotvorenja i Uredbe Vijeća (EZ) br. 1339/2001 obveznik je dužan provesti provjeru autentičnosti svakog primjerka primljenoga gotovog novca u skladu s postupcima za provjeru autentičnosti iz odluke Hrvatske narodne banke kojom je uređena redistribucija novčanica i kovanog novca kune. Ako se pri provjeri autentičnosti utvrdi da je gotov novac sumnjiv, dužan ga je bez odgode dostaviti u Hrvatsku narodnu banku, zajedno s popunjenim Zahtjevom za tehničku analizu.