Aktualno o inflaciji

Objavljeno: 25.2.2022. Ažurirano: 28.6.2023.

Rast cijena zbog uvođenja eura iznosio je 0,4 postotna boda

Efekt uvođenja eura na cijene u siječnju i veljači bio je relativno blag te je iznosio 0,4 postotna boda, što ne odstupa od iskustava drugih zemalja koje su uvele euro, rezultat je preliminarne analize autora Europske središnje banke i Hrvatske narodne banke objavljene u blogu pod nazivom Has the euro changeover caused extra inflation in Croatia (Je li uvođenje eura dodatno povisilo inflaciju u Hrvatskoj?).

Prikaži više  ›


 

Mogući učinci zaokruživanja cijena prehrambenih proizvoda pri uvođenju eura na inflaciju

Najveća bojazan potrošača povezana s uvođenjem eura odnosi se na mogućnost povećanja cijena, pri čemu se zaokruživanje cijena ističe kao jedan od mogućih razloga.

Prikaži više  ›


 

Utjecaj rata u Ukrajini na inflaciju potrošačkih cijena

Hrvatsko gospodarstvo nije osobito snažno izloženo izravnim učincima ruske agresije na Ukrajinu s obzirom na ograničene trgovinske i financijske veze Hrvatske s tim zemljama, posebice u usporedbi s pojedinim europskim gospodarstvima.

Prikaži više  ›


 

Zašto je inflacija posljednjih mjeseci znatno porasla?

Inflacija potrošačkih cijena potkraj 2021. godine znatno se povećala, što je građanima bilo osobito vidljivo na računima za gorivo i prehrambene proizvode te je izazvalo povećanu pozornost medija i široke javnosti. Tako visoka inflacija u Hrvatskoj je prethodno zabilježena prije trinaest godina, odnosno 2008. godine.

Prikaži više  ›


 

POVEZANI SADRŽAJ

Informativni letak: Kako inflacija i povećanje kamatnih stopa utječu na moj novac?

Prezentacija: U strahu je velika inflacija: Monetarna politika i inflacija u uvjetima oporavka od pandemijske krize, izlaganje guvernera Borisa Vujčića na 29. tradicionalnom savjetovanju Hrvatskog društva ekonomista, 10. studenoga 2021., Opatija

HNBlog: Inflacija i percepcija inflacije u Hrvatskoj

Publikacija: Makroekonomska kretanja i prognoze, br. 11