Prigodne eurokovanice

Objavljeno: 1.1.2023.

Postoje dvije vrste prigodnih eurokovanica:

  • prigodne eurokovanice izdane povodom značajnih događaja pojedinih država
  • prigodne eurokovanice izdane povodom značajnih događaja Europske unije.

Prigodne eurokovanice isključivo su apoena 2 eura. Tehničke specifikacije, zajednička strana i obod prigodnih eurokovanica jednaki su onima redovitih kovanica apoena od 2 eura. Različitima ih čini dizajn motiva na nacionalnoj strani svojstven državi članici. Svaka država europodručja može izdati dvije prigodne kovanice od 2 eura godišnje.

Prigodne eurokovanice koje izdaju sve države članice europodručja zajedno na nacionalnoj strani imaju isti dizajn. Dizajn se razlikuje jedino u segmentu naziva države izdavateljice koji je drugačiji za svaku državu i u jezičnoj inačici teksta ako je uključen u dizajn.

Prigodne eurokovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju kao što su to i redovite eurokovanice. Obvezni elementi dizajna nacionalne strane prigodnih eurokovanica jesu 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije na vanjskom dijelu (prstenu) kovanice i godina izdanja.

Prva prigodna kovanica od 2 eura izdana je u ožujku 2004. na temu Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine.


Olimpijske igre u Ateni 2004. godine

Država izdavateljica: Grčka

Tema: Olimpijske igre u Ateni 2004. godine

Opis: U središnjem dijelu (jezgri) kovanice je glavni motiv antičkog kipa koji prikazuje bacača diska u pokretu. Lijevo od glavnog motiva je logotip Olimpijskih igara »ATHENS 2004« i pet olimpijskih krugova, a desno od glavnog motiva brojka »2« ispod koje je riječ euro na grčkom pismu »EYPΩ«. Godina izdanja pozicionirana je na donjem središnjem dijelu prstena na način da su prve dvije znamenke razdvojene od druge dvije znamenke motivom zvijezde (»20*04«). Oznaka kovnice nalazi se lijevo iznad motiva antičkog kipa.

Izdano: ožujak 2004.


Sva izdanja prigodnih kovanica od 2 €