Prigodne eurokovanice

Objavljeno: 1.1.2023. Ažurirano: 15.9.2023.

Postoje dvije vrste prigodnih eurokovanica:

  • prigodne eurokovanice izdane povodom značajnih događaja pojedinih država
  • prigodne eurokovanice izdane povodom značajnih događaja Europske unije.

Prigodne eurokovanice isključivo su apoena 2 eura. Tehničke specifikacije, zajednička strana i obod prigodnih eurokovanica jednaki su onima redovitih kovanica apoena od 2 eura. Različitima ih čini dizajn motiva na nacionalnoj strani svojstven državi članici. Svaka država europodručja može izdati dvije prigodne kovanice od 2 eura godišnje.

Prigodne eurokovanice koje izdaju sve države članice europodručja zajedno na nacionalnoj strani imaju isti dizajn. Dizajn se razlikuje jedino u segmentu naziva države izdavateljice koji je drugačiji za svaku državu i u jezičnoj inačici teksta ako je uključen u dizajn.

Prigodne eurokovanice zakonsko su sredstvo plaćanja u cijelom europodručju kao što su to i redovite eurokovanice. Obvezni elementi dizajna nacionalne strane prigodnih eurokovanica jesu 12 zvijezda koje simboliziraju zastavu Europske unije na vanjskom dijelu (prstenu) kovanice i godina izdanja.

Prva prigodna kovanica od 2 eura izdana je u ožujku 2004. na temu Olimpijskih igara u Ateni 2004. godine.


Republika Hrvatska, članica europodručja

Hrvatska narodna banka pustila je 15. rujna 2023. u optjecaj prvu prigodnu kovanicu od 2 eura u povodu uvođenja eura kao novčane jedinice u Republici Hrvatskoj, 1. siječnja 2023.

 

Opis nacionalne strane prigodne kovanice

 


Sva izdanja prigodnih kovanica od 2 €