Zaštita od krivotvorenja

Objavljeno: 1.2.2015. Ažurirano: 4.3.2021.
Krivotvorenje je kriminalno djelo sa socijalnim i financijskim posljedicama koje narušava osnove povjerenja javnosti (korisnika) u gotovinu.

Hrvatska narodna banka posvećuje punu pozornost zaštiti od krivotvorenja gotovog novca te nizom procesa provodi prevenciju krivotvorenja:

  • Pri dizajniranju novčanica i kovanog novca kuna i lipa posebna se pozornost poklanja novim zaštitnim elementima koji su jednostavni za provjeru i složeni za imitaciju.
  • Kontinuirano se provodi Nacionalni program obuke provjere autentičnosti
  • Aktivna je suradnja na dnevnoj razini s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta MUP-a RH i Državnim odvjetništvom RH.
  • Sustavno se provodi opskrba novim novčanicama i izdvajaju se pohabane i oštećene novčanice kako bi se olakšalo utvrđivanje autentičnosti.

Kazneni zakon RH

U Kaznenom zakonu Republike Hrvatske, članku 274. Krivotvorenje novca, navedeno je:

  1. Tko izradi lažni novac, preinači pravi novac ili takav novac pribavi, posjeduje ili prenosi s ciljem stavljanja u optjecaj kao pravog ili ga stavi u optjecaj kao pravi, kaznit će se kaznom zatvora od jedne do deset godina.
  2. Tko lažni novac koji je primio u uvjerenju da je pravi, saznavši da je lažan, stavi u optjecaj, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
  3. Lažni novac će se oduzeti.

U članku 283. Izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstva za krivotvorenje navedeno je:

  1. Tko izrađuje, nabavlja, posjeduje, prodaje ili daje na uporabu sredstva za izradu lažnog novca, lažnih vrijednosnih papira, lažnih znakova za vrijednost izdanih na temelju propisa, lažnih znakova za obilježavanje robe, lažnih mjera i utega i krivotvorenih isprava, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.
  2. Sredstva iz stavka 1. ovog članka će se oduzeti.

Edukativna brošura: Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca

Hrvatska narodna banka izdaje edukativnu brošuru naziva Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca. Brošura sadržava opisne i slikovne prikaze zaštitnih obilježja novčanica kuna, postupak provjere autentičnosti sumnjivih primjeraka, primjere krivotvorenja zaštitnih obilježja kao i tumačenje osnovnih pojmova u opisivanju karakteristika novčanica. Brošura je namijenjena zaposlenicima banaka, zaposlenicima svih institucija kojima je osnovna djelatnost rukovanje gotovim novcem te osobama koje u svom poslovanju svakodnevno rukuju gotovim novcem. Svrha je brošure educirati kako uspješno prepoznati krivotvoreni novac te spriječiti pokušaje stavljanja takvog novca u optjecaj.

Brošura je besplatna i može se naručiti slanjem zahtjeva na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.