25 kuna – Međunarodni dan djeteta, 20. studenoga 2021.

Objavljeno: 19.11.2021.

 

Datum puštanja u optjecaj: 19. studenoga 2021.

Sastav kovine: Jezgra novca izrađena je od slitine 92% bakra, 6% aluminija i 2% nikla, a prsten od slitine srebrnasta sjaja, koja se sastoji od 75% bakra i 25% nikla.

Promjer i težina: Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima oblik pravilnog dvanaesterokuta, kojemu opisana kružnica ima promjer od 32 milimetra s mogućim odstupanjima kako je navedeno za jezgru i za prsten. Prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna ima masu od 12,75 grama. Jezgra mu ima promjer od 18 milimetara i masu od 4,05 grama. Prsten ima unutarnji promjer od 18 milimetara i masu od 8,70 grama.

Motiv na licu: Unutar jezgre kovanog novca nalazi se prikaz kuće, jabuke, sunca, leptira i cvijeća, koji simbolički asociraju na neke od osnovnih dobrobiti i prava djece: siguran dom, hranu i slobodnu igru u prirodi. U jezgri kovanog novca nalazi se i prikaz datuma, prigodnog dana na koji se obilježava Međunarodni dan djeteta, "20. 11. 2021.", te je ispisan i tekst "MEĐUNARODNI DAN DJETETA". Kružno, unutar prstena kovanog novca, prikaz je djece koja su međusobno povezana u plesnom kolu koje simbolizira njihovu suradnju i zajedništvo te kreativnost i igru.

Motiv na naličju: U gornjem dijelu jezgre kovanog novca nalaze se ispisana prigodno stilizirana brojčana oznaka nominalne vrijednosti "25" i naziv novčane jedinice "KUNA". U donjem dijelu jezgre kovanog novca vidi se prigodno stilizirani prikaz kune zlatice. Iznad prikaza brojčane oznake, naziva novčane jedinice i prikaza kune zlatice, na površini prstena kovanog novca, prigodnim stilom ispisan je polukružno tekst "REPUBLIKA HRVATSKA". Ispod brojčane oznake, naziva novčane jedinice i prikaza kune zlatice, na prstenu kovanog novca, prikaz je grba Republike Hrvatske. Lijevo od grba Republike Hrvatske, na površini prstena kovanog novca, prikazana je položena grančica hrasta lužnjaka s plodovima, a desno od grba Republike Hrvatske, na prstenu, prikazana je grančica lovora u cvatu.

Povod izdavanja: obilježavanje Međunarodnoga dana djeteta, 20. studenoga 2021.

Izdana količina: 50.000 kom.