Članovi Savjeta HNB-a stavili mandate na raspolaganje Hrvatskom saboru

Objavljeno: 26.4.2000.

Članovi Savjeta Hrvatske narodne banke odlučili su - na sjednici održanoj u srijedu pod predsjedanjem guvernera HNB dr. Marka Škreba -staviti svoje mandate na raspolaganje Hrvatskom državnom Saboru. Odluka je donijeta jednoglasno (uz jednog odsutnog člana), nakon uvida u raspravu i zaključke s prošlotjedne sjednice Zastupničkog doma Hrvatskog državnog sabora, na kojoj nisu prihvaćena izvješća o radu središnje banke za 1998. i prvu polovicu 1999. godine, kao ni financijski planovi za prošlu i ovu godinu, čime je zapravo uskraćena podrška ovom najvišem tijelu središnje banke, koje je te dokumente prethodno usvojilo.

Vodeći računa u prvom redu o važnosti što veće vjerodostojnosti, stabilizirajućeg djelovanja i kontinuiteta u ostvarivanju ustavnih zadaća središnje banke, Savjet HNB ocijenio je da će odlukom o vraćanju mandata Hrvatskom državnom saboru, nadležnom za razrješenja i imenovanja članova Savjeta HNB i najviših dužnosnika središnje banke, dati odgovarajući doprinos razrješavanju nastale situacije u što kraćem roku, odnosno sa što manje neželjenih posljedica za makroekonomsku stabilnost, povjerenje u hrvatski bankovni sustav i za položaj zemlje na financijskim tržištima. Savjet HNB apelira i na sve sudionike daljnjih odluka vezanih za središnju banku i bankovni sustav da vode računa o tim ciljevima.

Upravo iz tih razloga, Savjet HNB zaključio je da i njegovi članovi, kao i svi djelatnici središnje banke, trebaju s najvećom mogućom odgovornošću i predanošću obavljati i nadalje svoje dužnosti sve dok Hrvatski državni sabor ne donese o ovome svoje odluke. Sukladno takvom stavu, i na ovoj sjednici je donijeto i više drugih odluka iz djelokruga najvišeg tijela Hrvatske narodne banke.

Tako je njemačkoj Bayerische Landesbank izdana prethodna suglasnost za preuzimanje 59,9 posto dionica s pravom glasa u glavnoj skupštini Riječke banke d.d. Rijeka, a isto takvu suglasnost dobila je i talijanska banka Unicredito Italiano za preuzimanje 62,6 posto dionica s pravom glasa u Splitskoj banci d.d. Split. Nije bilo nikakvih zapreka niti za neizdavanje suglasnosti Zagrebačkoj banka d.d. Zagreb za preuzimanje 70 posto dionica s pravom glasa u Varaždinskoj banci d.d. Varaždin, pogotovo nakon što su se za ovog kupca opredijelili i Uprava i Nadzorni odbor Varaždinske banke, te je potom Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG iz Beča odustala od nadmetanja za istu banku i povukla svoj zahtjev za suglasnost.