Guverner Vujčić o budućnosti digitalnog bankarstva na Weekend Media Festivalu

Objavljeno: 25.9.2023.
Guverner Vujčić o budućnosti digitalnog bankarstva na Weekend Media Festivalu
Hrvoje Ćosić (Aircash), Boris Vujčić (HNB), Maximilian Tayentha (N26 AG) i moderator Mato Njavro
Izvor: Weekend Media Festival

"Korištenje digitalnih plaćanja raste iz godine u godinu, no to ne znači da je gotovina mrtva. Gotovina i dalje vlada Europom. Primjerice, u posljednjih četiri godine 75 posto svih transakcija u Hrvatskoj izvršeno je gotovinom. Gotovina je kod nas i dalje popularna, a tome se čude brojne europske države, pogotovo sjeverne. Čak smo dobivali i upite je li plaćanje isključivo gotovinom uopće legalno. Ipak, trendovi jasno pokazuju da hrvatski građani sve više koriste usluge digitalnog bankarstva“, rekao je guverner Boris Vujčić u panel raspravi "Fintech – Future of Banking" u sklopu 16. Weekend Media Festivala u Rovinju.

Na panelu, na kojem su uz guvernera sudjelovali i Hrvoje Ćosić, predsjednik uprave Aircash-a te Maximilian Tayentha potpredsjednik uprave i operativni direktor N26 AG, raspravljalo se o tome kako je fintech sektor značajno promijenio način na koji pristupamo financijskim proizvodima i uslugama. Raspravu je vodio Mato Njavro, dekan ZŠEM-a.

Kroz razgovor o ulozi tehnologije u razvoju digitalnog bankarstva panelisti su pojasnili kako je  tradicionalno bankarstvo spoj transakcijskog poslovanja i regulacija, dok se digitalizacijom stvara bankarski trokut koji uključuje element tehnologije. Sva tri elementa moraju biti u svojevrsnom "suživotu" te poštivati tuđe i svoje zakonitosti.

Prilagodba regulatornom okruženju koje se stalno mijenja je ponekad izazovna i može ograničavati inovacije, no ipak, panelisti su se složili da je regulacija fintecha nužna.

"Smatram da imamo i previše regulacija. No, regulacije su nam potrebne. Kada je riječ o fintech tvrtkama, u regulatornom smislu podržavamo inovacije, a naša ideja je poticanje većeg stupnja inovacija. Pripremamo temelje za više inovacija, primjerice putem direktive PSD2", rekao je guverner.