HNB dijeli mišljenje EBA-e o pripremi kreditnih institucija za Brexit

Objavljeno: 4.7.2018.

Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA, European Banking Authority) objavilo je mišljenje vezano uz potrebu pripreme financijskih institucija za izlazak Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije. HNB dijeli mišljenje EBA-e da kreditne institucije, institucije za platni promet i institucije za elektronički novac trebaju poduzeti odgovarajuće korake kako bi ublažile utjecaj tog događaja a da se pritom ne oslone na moguća rješenja koja može ponuditi javni sektor.

Kreditne institucije osobito trebaju procijeniti rizike povezane s pristupom infrastrukturama financijskog tržišta kao i s izvorima financiranja, te upravljati tim rizicima. Ujedno, kreditne institucije trebaju procijeniti i po potrebi poduzeti određene aktivnosti kako bi upravljale rizikom potencijalnog učinka na prava i obveze koje proizlaze iz postojećih ugovora.

Stoga HNB podržava i upućuje kreditne institucije, institucije za platni promet i institucije za elektronički novac na mišljenje koje je objavila EBA, dostupno ovdje.