HNB izdaje novu kovanicu od 25 kuna

Objavljeno: 3.10.2016.
HNB izdaje novu kovanicu od 25 kuna

U povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., Hrvatska narodna banka pustit će 7. listopada o. g. u optjecaj novu prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.  Kao najuspješnije rješenje za izgled nove prigodne kovanice od 25 kuna Komisija za pripremu prijedloga izrade i izdavanja novčanica i kovanog novca Republike Hrvatske odabrala je na sjednici održanoj 1. rujna 2016. probni otkov pod rednim brojem 1.

Komisija je ovu odluku donijela uzevši u obzir i rezultate ankete u kojoj su građani birali prijedlog otkova koji smatraju najboljim. Tako se 50% sudionika ankete izjasnilo za prijedlog probnog otkova broj 1, 28% za prijedlog broj 2 i 22% za prijedlog broj 3. Hrvatski novčarski zavod izradio je, naime, prema likovnim rješenjima akademskog kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu „25-icu“, HNB je na svojoj internetskoj stranici 21. srpnja o. g. objavio anketu te pozvao sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim.  

U razdoblju do 20. kolovoza 2016. anketi se odazvalo ukupno 10.188 osoba, što je otprilike 0,24% ukupnog broja stanovnika Republike Hrvatske. Uzimajući u obzir da se prošle godine anketi Europske središnje banke za odabir dizajna kovanice iskovane u čast 30 godina zastave Europske unije odazvalo oko 100.000 osoba, što čini otprilike 0,03% stanovnika EU-a, odaziv javnosti može se smatrati vrlo visokim. Iz komentara gotovo 9% sudionika ankete zamjetljivo je pozitivno iznenađenje javnosti zbog uključivanja šire javnosti u odabir motiva za ovu kovanicu.

Svoje mišljenje izrazili su, osim stanovnika Republike Hrvatske, i građani Hrvatske koji žive u inozemstvu, kao i turisti koji su se zatekli u Hrvatskoj tijekom ankete, a iz komentara može se iščitati da su se javljali sudionici svake starosne dobi. 

Nova optjecajna kovanica od 25 kuna, otkovana u Hrvatskom novčarskom zavodu, bit će izdana u količini od 50.000 komada i može se nabaviti u Hrvatskoj narodnoj banci

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja.