Međunarodne pričuve porasle i u ovoj godini

Objavljeno: 12.9.2012.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovitoj sjednici razmotrio najnovije pokazatelje o novčanim i gospodarskim kretanjima, izvješća o financijskom poslovanju središnje banke u prvom ovogodišnjem polugodištu, te izvješće o stanju u bankovnom sustavu u drugom tromjesečju ove godine.

Članovi Savjeta HNB-a raspravljali su i o upravljanju međunarodnim pričuvama, koje su krajem lipnja iznosile ukupno 11,6 milijardi eura, što je za 440 milijuna eura više nego na isteku prošle godine. Neto vrijednost međunarodnih pričuva iznosila je 10,4 milijarde eura, odnosno 399 milijuna eura više nego u prosincu prošle godine. Istaknuto je da se u upravljanju pričuvama i dalje vodi računa prvenstveno o njihovoj sigurnosti i likvidnosti, u vrlo složenim i teško predvidljivim uvjetima na međunarodnim financijskim tržištima.

Banco Popolare Croatia d.d., Zagreb dobila je suglasnost da se Andrea Marabini imenuje predsjednikom a Ivanu Dujmoviću produži mandat kao članu uprave, dok će u Croatia banci d.d., Zagreb, predsjednica uprave biti Suzana Brenko a članovi uprave Stjepan Mandić i Jasminka Gregurić Matić, a u Karlovačkoj banci d.d., Karlovac, dužnost predsjednika uprave preuzima Josip Delaš a članica uprave postaje Amalija Ikšić.

Na današnjoj sjednici donijeta je i odluka o puštanju u optjecaj kovanica kuna i lipa s oznakom kovanja "2012." od 24. rujna ove godine.