Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović iz HNB-a dobitnici nagrade Zaklade Hanžeković

Objavljeno: 12.1.2021.
Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović iz HNB-a dobitnici nagrade Zaklade Hanžeković

Zaklada „Prof. dr. Marijan Hanžeković“ objavila je da su nagradu za najbolji znanstveni rad u 2020. godini osvojili Milan Deskar-Škrbić i Darjan Milutinović iz Hrvatske narodne banke za rad Dizajn paketa fiskalne konsolidacije i modelski pristup procjeni fiskalnih multiplikatora u Hrvatskoj.

U nagrađenom radu autori Milan Deskar-Škrbić, savjetnik u Direkciji za modeliranje i Darjan Milutinović, glavni stručni suradnik u Direkciji za ekonomske analize pokušali su pridonijeti razumijevanju makroekonomskih učinaka fiskalnih konsolidacija na primjeru konsolidacije koju je Hrvatska provela za vrijeme Procedure pri prekomjernom deficitu u razdoblju od 2014. do 2016. Tom najvećom konsolidacijskom epizodom u hrvatskoj ekonomskoj povijesti javne su financije konačno – nakon značajnog pogoršanja uzrokovanog globalnom financijskom krizom i dužničkom krizom u europodručju – vraćene na održivu putanju.

U jeku globalne krize zbog pandemije COVID-19, a u Hrvatskoj i potresa, koji dovode do iznimnih povećanja deficita i javnog duga, rezultati nagrađene analize mogu pomoći pri dizajniranju paketa fiskalnih stimulansa koji bi poduprli snažniji gospodarski oporavak i/ili paketa srednjoročne fiskalne konsolidacije nužne za vraćanje novih omjera javnog duga i BDP-a na održive putanje.

Nagrađeni rad bit će objavljen u časopisu Public Sector Economics, a dodjelu nagrade i predstavljanje nagrađenog rada možete pogledati na sljedećoj poveznici: http://web3.ijf.hr/zaklada-2020.mp4.

Više informacija dostupno je na internetskim stranicama Zaklade „Prof. dr. Marijan Hanžeković“.