Nema naznaka o problemima u PBZ-u i Splitskoj banci

Objavljeno: 15.4.2002.

Na sastanku predsjednika pet parlamentarnih stranaka, održanom 9. travnja 2002. godine na temu situacije u Riječkoj banci, spomenuto je da se u posljednje vrijeme iz izvora vrlo upitne vjerodostojnosti šire glasine o problemima i nepravilnostima u poslovanju pojedinih banaka.

S tim u vezi Hrvatska narodna banka ističe da ne postoje nikakve konkretne naznake koje bi ukazivale na postojanje takvih problema u poslovanju Privredne banke Zagreb i Splitske banke. Naprotiv, sve ukazuje da se radi o bankama koje uspješno i stabilno posluju. Stoga svako neargumentirano spominjanje tih banaka u širem kontekstu zbivanja oko Riječke banke nanosi izravnu štetu kako tim bankama pojedinačno, tako i cjelini bankarskog sustava u Hrvatskoj.

Toga moraju biti svjesni svi oni koji takve glasine nekritički prihvaćaju i nesmotreno ih lansiraju u javnost. Još je gore, ako se ovakvo stvaranje "novih slučajeva" namjerno potiče, u cilju nekih drugih interesa, ne vodeći računa o mogućim posljedicama koje to može imati za ukupne nacionalne interese.

Inače, kao što je i najavljeno, Hrvatska narodna banka će provesti dodatne kontrole poslovanja u svim većim bankama, razvijati dodatne kontrolne mehanizme, te poduzeti sve što je u njenoj moći i nadležnosti da se poveća odgovornost institucija interne i eksterne kontrole poslovanja banaka kako bi se mogućnosti ponavljanja slučaja Riječke banke bitno smanjile.

Pritom treba podsjetiti da se gubici bilo koje banke, koja ih ostvari, pokrivaju u prvom redu iz rezervi i kapitala vlasnika banke, što znači da u drastičnijim slučajevima oni mogu svoje vlasništvo u cijelosti izgubiti. Već zbog same te činjenice, nema sumnje da je slučaj Riječke banke za sve vlasnike banaka itekako važna pouka koja ih, čak i bez bilo kakvih posebnih zahtjeva izvana, potiče na dodatne provjere i jačanje mehanizama unutrašnje kontrole. To je svakako i najbolja prevencija protiv bilo kakvih zloporaba ili "moralnog hazarda", koja ne štiti samo kapital vlasnika nego i sva sredstva koja su tim bankama povjerena na čuvanje i upravljanje.