Odluke Europske središnje banke o monetarnoj politici

Objavljeno: 13.12.2018.

Na današnjem sastanku Upravno vijeće Europske središnje banke (ESB) odlučilo je da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost deponiranja kod središnje banke biti nepromijenjene na razini od 0,00  %, 0,25 % odnosno –0,40 %. Upravno vijeće očekuje da će ključne kamatne stope ESB-a biti na sadašnjim razinama barem još tijekom ljeta 2019., u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno kako bi se osigurala daljnja postojana prilagodba inflacije razinama koje su ispod, ali blizu 2 % u srednjoročnom razdoblju.

U vezi s nestandardnim mjerama monetarne politike, neto kupnje u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira prestat će u prosincu 2018. Upravno vijeće istodobno je proširilo smjernice buduće monetarne politike u vezi s reinvestiranjem. U skladu s tim, Upravno vijeće namjerava u potpunosti reinvestirati glavnice dospjelih vrijednosnih papira kupljenih u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira tijekom duljeg razdoblja nakon što počne povisivati ključne kamatne stope ESB-a, u svakom slučaju onoliko dugo koliko bude potrebno za održavanje povoljnih likvidnosnih uvjeta i visokog stupnja prilagodljivosti monetarne politike.

Predsjednik ESB-a iznijet će razloge za te odluke na današnjoj konferenciji za novinare s početkom u 14.30 po srednjoeuropskom vremenu.

Više o konferenciji za medije Europske središnje banke

Točne formulacije koje je usuglasilo Upravno vijeće možete pronaći u tekstu na engleskom jeziku.


Europska središnja banka
Glavna uprava Odnosi s javnošću 
Sonnemannstrasse 20, 60314 Frankfurt na Majni, Njemačka 
telefon: +49 69 1344 7455, e-adresa: media@ecb.europa.eu
mrežne stranice: www.ecb.europa.eu

Reprodukcija se dopušta uz navođenje izvora.

Za medije