Savjet HNB-a: Temeljna inflacija u rujnu na razini od 1,9%

Objavljeno: 3.11.2021.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici raspravljao o tekućim gospodarskim i financijskim kretanjima te je donio i nekoliko drugih odluka iz svoje nadležnosti.

U razdoblju od srpnja do rujna ubrzao se rast gospodarske aktivnosti u odnosu na prethodno tromjesečje. Zahvaljujući produljenju turističke sezone, broj zaposlenih u rujnu nastavio je rasti sličnim intenzitetom kao i u srpnju i kolovozu, a pad nezaposlenosti ubrzao se. Godišnji rast potrošačkih cijena ubrzao se s 3,1% u kolovozu na 3,3% u rujnu, što je ponajviše bilo rezultat ubrzavanja godišnjeg rasta cijena energije (poglavito naftnih derivata). Temeljna inflacija u rujnu također je blago porasla, ali zadržala se na razini od 1,9%. Tijekom listopada zabilježeno je povećanje prosječnoga dnevnog viška kunske likvidnosti domaćega bankovnog tržišta, uglavnom kao rezultat sezonskog smanjenja gotovog novca izvan kreditnih institucija. Godišnji se rast plasmana banaka u rujnu zadržao na razini iz prethodnog mjeseca (4,1%) kao rezultat usporavanja rasta plasmana poduzećima s 1,2% u kolovozu na 1,0% u rujnu i blagog ubrzavanja rasta plasmana stanovništvu na 4,7%, s 4,6%.

Savjet HNB-a dao je Nadzornom odboru OTP banke d.d. suglasnost za imenovanje Brune Biuka, Zvonimira Akrapa i Slavena Celića za članove uprave OTP banke. 

Savjet HNB-a donio je Odluku o osnovnim obilježjima i puštanju u optjecaj prigodnoga optjecajnoga kovanog novca od 25 kuna "Međunarodni dan djeteta, 20. studenoga 2021.". Jednako tako, Savjet HNB-a donio je Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga zlatnoga i srebrnoga kovanog novca "Dalmatinski pas" kao i Odluku o izdavanju i prodaji prigodnoga kovanog novca od 2 kune u sklopu serije "Zlatna kuna".