Središnje banke Mediterana u Splitu o strategijama za očuvanje stabilnosti u turbulentnim vremenima

Objavljeno: 14.2.2024.
Središnje banke Mediterana u Splitu o strategijama za očuvanje stabilnosti u turbulentnim vremenima

Na konferenciji pod nazivom "Stay the Course in Turbulent Times: Old and New Challenges for Central Banks" (Ustrajati u turbulentnim vremenima: stari i novi izazovi za središnje banke) koja se danas održava u Splitu (Hrvatska), sudjeluju guverneri središnjih banaka Hrvatske, Malte, Portugala, Slovenije i Španjolske i viši predstavnici Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sudionici konferencije raspravljaju o rješavanju ključnih gospodarskih pitanja i unaprjeđenju suradnje među središnjim bankama u regiji. U uvodnim govorima i na okruglim stolovima razmatraju se izazovi kao što su mjere monetarne politike u borbi protiv visoke i ustrajne inflacije, potreba za učinkovitim komunikacijskim strategijama u složenim gospodarskim uvjetima, upravljanje financijskim rizicima povezanima s klimatskim promjenama i nužnost promicanja sudjelovanja žena u gospodarstvu te financijska uključenost.

Guverneri i predstavnici središnjih banaka Mediterana, financijskih institucija i istraživačkih centara razmjenjuju mišljenja i iskustva, naglašavajući važnost vjerodostojnosti središnjih banaka u očuvanju učinkovitosti monetarne politike, ulogu središnjih banaka i regulatora financijskoga sektora da na odgovarajući način rješavaju financijske rizike koji proizlaze iz klimatskih promjena te značaj financijske uključenosti u gospodarskom osnaživanju žena.

Na konferenciji sudjeluju guverneri središnjih banaka Pablo Hernández de Cos (Španjolska), Boris Vujčić (Hrvatska), Mario Centeno (Portugal), Edward Scicluna (Malta) i Boštjan Vasle (Slovenija). Uvodni govor održao je Luis de Guindos, potpredsjednik Europske središnje banke, a među sudionicima konferencije su i Luiz de Mello, direktor političkih studija OECD-a, Nasser Kamel, glavni tajnik Unije za Mediteran (UfM) i Senén Florensa, predsjednik Izvršnog odbora Europskog instituta za Mediteran (IEMed).

Konferenciju središnjih banaka Mediterana 2024. zajednički su organizirali središnja banka Španjolske (Banco de España), Hrvatska narodna banka, OECD, Unija za Mediteran i IEMed.

Govor guvernera možete pronaći na poveznici: Kako ustrajati u turbulentnim vremenima – središnje banke pred starim i novim izazovima