Savjet HNB-a: stagnacija kredita poduzećima i građanima

Objavljeno: 9.10.2012.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je redovitoj sjednici razmatrao najnovija gospodarska i novčana kretanja, te usvojio projekciju monetarne politike za zadnje ovogodišnje tromjesečje.

Uz to, članovi Savjeta HNB-a obaviješteni su i o pobližim pokazateljima kreditne aktivnosti banaka u proteklom dijelu godine, koji je obilježen uglavnom stagnacijom plasmana. Krajem kolovoza krediti banaka poduzećima (kad se isključi utjecaj tečaja i prijenosa zaduženja brodogradilišta na državu) bili su za 0,3% manji nego na kraju prošle godine, a krediti stanovništvu za 1,1% manji.

Savjet je dobio i izvješće o stanju i problemima u sustavu kreditnih unija, u kojem su sredinom ove godine djelovale 24 takve financijske institucije, iskazujući bilančnu sumu od ukupno 579 milijuna kuna, odnosno 0,13% udjela u ukupnoj imovini kreditnih institucija.

Savjet HNB-a donio je odluku o osnovnim obilježjima prigodnoga kovanog optjecajnog novca od 25 kuna posvećenog potpisivanju Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, 9. XII. 2011. Ova prigodna kovanica bit će proizvedena u 20.000 komada, a u optjecaj će krenuti od 3. prosinca.