Stambeni krediti u rujnu su porasli za 8,4 posto na godišnjoj razini

Objavljeno: 30.10.2020.

Ukupna likvidna sredstva (M4) u rujnu 2020. smanjila su se za 1,2 milijarde kuna ili 0,3 posto u odnosu na kolovoz ove godine, navodi se u novom Komentaru monetarnih kretanja Hrvatske narodne banke. Pritom je novčana masa (M1) bila manja za 1,6 milijarda kuna u odnosu na kolovoz, ponajviše zbog smanjenja depozitnog novca nefinancijskih poduzeća, ali i gotovog novca izvan banaka, koji se u rujnu uobičajeno smanjuje nakon završetka glavnog dijela ljetne turističke sezone.

Ukupni plasmani monetarnih institucija domaćim sektorima (osim središnje države) u rujnu su stagnirali u odnosu na kolovoz (na osnovi transakcija). Jednako su tako u rujnu u odnosu na kolovoz stagnirali i ukupni krediti, na koje se odnosi 98 posto ukupnih domaćih plasmana (isključujući središnju državu). Krediti nefinancijskim poduzećima na mjesečnoj su razini pali za 0,5 posto, dok su krediti stanovništvu porasli za 0,2 posto. Gotovinski nenamjenski krediti stagnirali su u rujnu u odnosu na kolovoz, nakon što su se u proteklih nekoliko mjeseci uglavnom smanjivali.

Promatrano na godišnjoj razini, rast se ukupnih plasmana u rujnu blago ubrzao na 3,7 posto. Pritom se rast ukupnih kredita ubrzao na 4,1 posto u odnosu na rujan prošle godine, a kredita nefinancijskim poduzećima na pet posto, zbog učinka baznog razdoblja, odnosno malo izraženijeg pada kreditiranja tom sektoru u istom razdoblju prošle godine. Krediti stanovništvu na godišnjoj su razini usporili rast (3,7 posto), čemu je pridonio nastavak usporavanja rasta gotovinskih nenamjenskih kredita (s dva posto na 0,9 posto), a rast stambenih kredita nastavio se ubrzavati (s 8,3 posto na 8,4 posto), premda sporijom dinamikom nego prethodnih nekoliko mjeseci.

Komentar monetarnih kretanja za rujan 2020.