Savjet HNB-a: suglasnost za uprave triju banaka

Objavljeno: 10.11.2016.

Savjet Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici razmotrio najnovije gospodarske i novčane pokazatelje te usvojio Polugodišnju informaciju o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u prvom polugodištu 2016. godine koja će biti upućena Hrvatskom saboru.

Mjesečni pokazatelji upućuju na intenziviranje gospodarske aktivnosti u trećem tromjesečju 2016. godine, znatnim dijelom pod utjecajem povoljnih ostvarenja u turizmu. Nastavila su se i povoljna kretanja na tržištu rada, no nešto slabijim intenzitetom nego u prvoj polovini godine. Godišnji pad potrošačkih cijena usporio se s –1,5% u kolovozu na –0,9% u rujnu, pri čemu se negativni doprinos cijena naftnih derivata inflaciji smanjio za 0,4 postotna boda. Hrvatska narodna banka je u rujnu te na početku četvrtog tromjesečja nastavila s provođenjem ekspanzivne monetarne politike povećanjem sredstava plasiranih putem redovitih tjednih obratnih repo operacija, kao i snižavanjem fiksne repo stope. Kreditna aktivnost domaćih kreditnih institucija je u ovoj godini počela rasti, slijedeći oporavak gospodarske aktivnosti koji je započeo ranije. Fiskalni podaci za prvo polugodište pokazuju da je ostvarena snažna fiskalna prilagodba, a povoljna kretanja nastavila su se i tijekom ljetnih mjeseci.

Na ovoj sjednici Savjet HNB-a suglasio se s odlukama nadzornih odbora triju banaka o članovima njihovih uprava: u Hrvatskoj poštanskoj banci d.d., Zagreb produžen je mandat članovima uprave Domagoju Karadjole i Mladenu Mrvelju, a u Raiffeisenbank Austria d.d., Zagreb, članici uprave Vesni Ciganek-Vuković. U Sberbank d.d., Zagreb,  predsjednikom uprave postaje Mario Henjak, a član uprave bit će Holger Peter Stupar.