Suradnja dobitnika Nobelove nagrade Roberta Mundella s Hrvatskom narodnom bankom

Objavljeno: 14.5.1999.

Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda i čelni čovjek konstitutivne grupe kojoj u toj financijskoj instituciji pripada Hrvatska Johannes de Beaufort Wijnholds započeo je u petak (14.5.1999.) svoj višednevni posjet našoj zemlji razgovorom s vodećim ljudima Hrvatske narodne banke na čelu s guvernerom dr. Markom Škrebom.

Tom prigodom uvaženom gostu iznijeta su najnovija gospodarska i financijska kretanja u našoj zemlji, mjere koje se poduzimaju za daljnje očuvanje makroekonomske stabilnosti, a upoznat je i s najnovijim zbivanjima u bankovnom sektoru kao i s odlukama središnje banke kojima se nastoji ubrzati njegova konsolidacija i prilagodba tržišnim načelima zdravog bankovnog poslovanja.

Imajući u vidu očekivane skore pregovore o zaključivanju novog stand-by aranžmana sa MMF-om, guverner HNB naglasio je da to za Hrvatsku ne bi bilo značajno samo zbog očekivanog iznosa sredstava kojima bi ojačala svoje devizne pričuve. Time bi se poduprla vjerodostojnost središnje novčane vlasti u daljnjem održavanju neupitne međunarodne likvidnosti kao i zadovoljavajuće stabilnosti tečaja kune, koja se u našim uvjetima smatra izuzetno bitnim pokazateljem na čije promjene veoma osjetljivo reagiraju i gospodarski subjekti i stanovništvo. Sporazum s MMF-om važan je i kao preduvjet daljnje financijske suradnje sa Svjetskom bankom, a i kao pozitivan signal stranim ulagačima i agencijama za kreditni rejting zemlje.

Izvršni direktor MMF-a obavijestio je svoje sugovornike o najnovijim usmjerenjima, prioritetima i gledištima ove međunarodne financijske ustanove glede gospodarske i financijske politike zemalja koje traže njenu podršku i sredstva, kao i o raspravama koje se vode o mogućim načinima pomoći zemljama koje su najviše pogođene kosovskom krizom, osobito kad je riječ o nepovoljnim učincima na platnu bilancu i proračun. Od šest zemalja među kojima je i Hrvatska, čak pet je u konstitutivnoj grupi kojoj je na čelu gospodin Wijnholds kao predstavnik Nizozemske u Odboru izvršnih direktora MMF-a.