Svjetski dan štednje – zašto je važna financijska pismenost?

Objavljeno: 31.10.2019.
Svjetski dan štednje – zašto je važna financijska pismenost?

Savjetnica u Uredu za praćenje zaštite potrošača Hrvatske narodne banke Ana Pisačić održala je 29. listopada 2019. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku predavanje o važnosti financijske pismenosti. Predavanje je u povodu obilježavanja Svjetskog dana štednje organizirala studentska udruga Ekonomskog fakulteta u Osijeku Financijski impuls.

Unatoč razdoblju povijesno niskih kamatnih stopa, razvijanje navike štednje iznimno je važno, istaknula je Ana Pisačić u predavanju pod nazivom "Svjetski dan štednje – zašto je važna financijska pismenost?".

Financijska pismenosti bitna je vještina koja građanima omogućuje razborito upravljanje osobnim financijama, uključujući i donošenje odluka o štednji. Stoga je važno da prije sklapanja ugovora o depozitu potrošači dobiju sve potrebne informacije, naglasila je Pisačić te studentima objasnila osnovne pojmove u vezi sa štednjom.

S obzirom na to da je ušteđena sredstva moguće držati i na računima za plaćanje, studenti su dobili i informacije o otvaranju takvih računa te saznali da na stranicama Hrvatske narodne banke mogu pronaći usporedbu naknada za najčešće korištene platne usluge.

Budući da je većinu važnijih životnih pitanja teško ostvariti samo putem štednje, na predavanju su studenti naučili više o postupku ugovaranja kredita i alatima koje je Hrvatska narodna banka uvela radi podizanja regulatornog standarda u postupku informiranja potrošača prije donošenja odluke o ugovaranju bankarskih usluga. Poseban interes sudionika izazvala je Informativna lista HNB-a, koja sadržava osnovne informacije o izabranim vrstama kredita kojima se potrošači najčešće koriste te omogućuje usporedbu ponude svih kreditnih institucija.