Ukinut limit za rast kredita

Objavljeno: 26.11.2009.

Odlukom guvernera Hrvatske narodne banke ukinuta je obveza banaka da kod rasta kredita iznad 12 posto godišnje upisuju blagajničke zapise HNB-a, uz kamatnu stopu od 0,25 posto. Oko 137 milijuna kuna, koje je svega sedam banaka izdvojilo temeljem takve obveze, bit će bankama isplaćeno odmah nakon što stupi na snagu navedena odluka (osam dana od dana objave u Narodnim novinama), a najkasnije u roku sljedećih osam dana bit će im isplaćene i pripadajuće kamate.

Spomenutom obvezom središnja je banka tijekom protekle tri godine, uz stanovite provedbene prilagodbe, usporavala previsoki rast kreditnih plasmana (koji je u pojedinim razdobljima bio i nekoliko puta brži od rasta bruto domaćeg proizvoda), kako bi sačuvala makroekonomsku i financijsku stabilnost u zemlji. No, s nastupom i suočavanjem s posljedicama međunarodne financijske krize, opadala je sklonost banaka kreditiranju potencijalno rizičnijih sektora. Uz to, i povećano financiranje državnog proračuna od strane domaćih banaka u ovoj je godini istiskivalo s kreditnih izvora sektore gospodarstva i građana, na koje se ograničenje i odnosilo. Tako su u prvih deset ovogodišnjih mjeseci, u odnosu na kraj prošle godine, krediti banaka državi porasli za 35,7 posto, dok su gospodarstvu smanjeni za 0.4 posto i stanovništvu također smanjeni za 3,6 posto.

Na temelju raspoloživih pokazatelja o znatno usporenom kretanju plasmana banaka i saznanja o njihovom pojačanom oprezu glede kreditnog i pratećih rizika, ocijenjeno je da daljnje formalno ograničavanje kreditnog rasta nije potrebno.