Mogući rizici povezani s ulaganjima u virtualne valute

Published: 22/9/2017

S obzirom na povećano zanimanje javnosti za ulaganje i trgovanje virtualnim valutama, poznatima i pod nazivom kriptovalute, Hrvatska narodna banka smatra potrebnim upozoriti na to da virtualne valute nisu elektronički novac prema Zakonu o elektroničkom novcu ("Narodne novine", br. 139/2010.) niti su platna usluga prema Zakonu o platnom prometu ("Narodne novine", br. 133/2009. i 136/2012.). U skladu s navedenim Hrvatska narodna banka ne izdaje licenciju poslovnim subjektima koji izdaju ili trguju virtualnim valutama niti ima zakonsku osnovu za njihov nadzor. Novčana sredstva uložena u virtualne valute nisu zaštićena sustavom osiguranja depozita. Stoga osobe koje se odluče na takav oblik ulaganja same u cijelosti snose rizik gubitka uloženog.

Nadležna tijela većine zemalja Europske unije objavila su upozorenja o mogućim rizicima koji mogu proizići iz ulaganja i trgovanja virtualnim valutama ili su, uključujući i Hrvatsku narodnu banku, prenijela Upozorenje za korisnike virtualnih valuta koje je 12. prosinca 2013. objavilo Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA). Međutim, s obzirom na to da se u posljednje vrijeme povećalo zanimanje javnosti za virtualne valute, neka nadležna tijela poput francuske središnje banke (Banque de France – BdF) podsjetila su na prije objavljena upozorenja. Isto tako, poljska središnja banka (Narodowy Bank Polski – NBP) i nadležno nadzorno tijelo (Polish Financial Supervision Authority – KNF) objavili su 7. srpnja 2017. zajedničko stajalište o virtualnim valutama, dok je nadležno tijelo iz Ujedinjene Kraljevine (The Financial Conduct Authority – FCA) 12. rujna 2017. objavilo Consumer warning about the risks of Initial Coin Offerings (‘ICOs’) u kojemu upozorava na rizike ulaganja u projekte koji se financiraju prikupljanjem sredstava korištenjem virtualne valute.

S obzirom na navedeno, pozivamo građane da oprezno i odgovorno postupaju kod takvih ulaganja. Prije same odluke o ulaganju potrebno je detaljno se informirati o mogućim rizicima korištenjem pouzdanih i provjerenih izvora poput, primjerice, EBA Opinion on ‘virtual currencies’, te dokumenta Virtual currency schemes i Virtual currency schemes – a further analysis koje je objavila Europska središnja banka (ESB).

Ukoliko želite saznati više o virtualnim valutama, pročitajte objašnjenje HNB-a.