Trend pada vrijednosti NRS-a nastavljen i u prvom tromjesečju 2022.

Objavljeno: 27.5.2022.

Hrvatska narodna banka objavila je danas nove vrijednosti nacionalne referentne stope (NRS). Objavljene su vrijednosti indeksa temeljem podataka za prvo tromjesečje 2022. godine, a one ukazuju na to da dugogodišnji trend pada vrijednosti NRS-a još uvijek traje, iako se dodatno usporio u odnosu na prethodno tromjesečje.

Od 24 indeksa NRS-a, u prvom tromjesečju 2022. godine smanjilo se njih četrnaest dok ih je deset  ostalo na razini od prije tri mjeseca. Indeksi koji su zabilježili pad smanjili su se između jednog i tri bazna boda (0,01-0,03 postotna boda).

I vrijednosti dva najzastupljenija indeksa u ugovorima o potrošačkim kreditima (6M NRS1 EUR i 6M NRS1 HRK) smanjile su se u odnosu na prethodno treomjesečje, obje za 1 bazni bod (0,01 postotni bod) te stoga vrijednost oba ova indeksa sada iznosi 0,08%.

Nacionalna referentna stopa (NRS) jest implicitna kamatna stopa koja služi kao indeks za određivanje promjenjivog dijela promjenjive kamatne stope u financijskim ugovorima. Hrvatska narodna banka izračunava NRS iz podataka o kamatnim troškovima i glavnim izvorima sredstava na koje se ti troškovi odnose, koje HNB redovito prikuplja od banaka i štednih banaka. Kvaliteta procesa izračuna NRS-a osigurava se kontrolom ulaznih podataka, ustrojenim internim procedurama i redovitim revizijama postupaka kontrole podataka. NRS i dodatni podaci koji služe za njegov izračun objavljuju se na internetskim stranicama Hrvatske narodne banke četiri puta godišnje.

Više na: https://www.hnb.hr/nrs