Provjera rada uređaja za obradu novčanica i kovanog novca

Objavljeno: 31.1.2015. Ažurirano: 30.10.2018.
Hrvatska narodna banka propisala je da sve novčanice i sav kovani novac prije isplate moraju biti obrađeni na strojevima za sortiranje novčanica i kovanog novca kako bi se provjerile njihova kakvoća i autentičnost.

Hrvatska narodna banka provjerava rad strojeva za sortiranje novčanica i kovanog novca kuna i lipa, a banke su obvezne koristiti samo strojeve koji su uspješno prošli provjeru rada u Hrvatskoj narodnoj banci.

Sadržaj i način provođenja postupka provjere uređaja za obradu novčanica kuna i kovanog novca kuna i lipa pri kontroli količine, autentičnosti i sortiranja novčanica i kovanog novca prema prikladnosti za optjecaj propisan je tehničkim procedurama, a provodi se na temelju Zahtjeva za provjeru rada uređaja. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.

Popis uređaja koji su uspješno prošli provjeru rada

Uređaji za obradu novčanica kojima rukuju zaposlenici

Uređaji za obradu novčanica kojima rukuju klijenti

Uređaji za obradu kovanica kojima rukuju zaposlenici

Uređaji za obradu kovanica kojima rukuju klijenti

Na zahtjev za privremenu posudbu kompleta uzoraka proizvođača ili ovlaštenog zastupnika Hrvatska narodna banka ustupit će testni komplet uzoraka krivotvorenih primjeraka novčanica i/ili kovanog novca kuna u svrhu pripreme uređaja za provjeru rada. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.