Provjera rada uređaja za obradu novčanica i kovanog novca

Objavljeno: 31.1.2015. Ažurirano: 4.3.2021.
Hrvatska narodna banka propisala je da sve novčanice i sav kovani novac prije isplate putem isplatnih bankomata ili drugih uređaja kojima rukuju klijenti moraju biti obrađeni na uređajima za obradu novčanica i kovanog novca kako bi se provjerile njihova autentičnost i prikladnost za daljnji promet.

Hrvatska narodna banka provjerava rad uređaja za obradu novčanica i kovanog novca kuna i lipa. Obveznici ove Odluke koji obavljaju postupak obrade novčanica i kovanog novca mogu se koristiti samo uređajima koji su uspješno prošli postupak provjere rada uređaja od strane HNB-a, uz primjenu propisanih kriterija i parametara u postupku obrade novčanica i kovanog novca.

Sadržaj i način provođenja postupka provjere uređaja za obradu novčanica kuna i kovanog novca kuna i lipa pri kontroli količine, autentičnosti i sortiranja novčanica i kovanog novca propisan je tehničkim procedurama, a provodi se na temelju Zahtjeva za provjeru rada uređaja. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.

Na temelju popunjenog zahtjeva za privremenu posudbu testnog kompleta krivotvorina od strane proizvođača ili ovlaštenog zastupnika, Hrvatska narodna banka će ustupiti testni komplet uzoraka krivotvorenih primjeraka novčanica i/ili kovanog novca kuna u svrhu pripreme uređaja za provjeru rada. Zahtjev je potrebno poslati na e-adresu ncc.hr@hnb.hr.

Popis uređaja koji su uspješno prošli provjeru rada