Euronovčanice

Objavljeno: 1.1.2023.

Euro je zajednička valuta više od 340 milijuna ljudi i snažan je simbol europskog jedinstva.

Euronovčanice izdaju nacionalne središnje banke europodručja u količinama odobrenim od strane Europske središnje banke i zakonsko su sredstvo plaćanja u svim državama europodručja. Euronovčanice se proizvode na 11 lokacija europodručja.

 

U optjecaju su dvije serije euronovčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva serija Europa, ima iste apoene osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja. Bez obzira na seriju svaki apoen euronovčanice vizualno je prepoznatljiv po dominantnoj boji i arhitektonskom motivu. Dimenzije euronovčanica prve i druge serije apoena 5, 10, 20 i 50 eura su identične, dok se dimenzije novčanica od 100 i 200 eura prve i druge serije razlikuju.

Euronovčanice prikazuju arhitektonske motive u stilovima iz različitih razdoblja povijesti Europe. Prva serija euronovčanica izdana je 2002. godine, dok su se euronovčanice serije Europa izdavale postepeno u periodu između 2013. i 2019. godine. Euronovčanica od 5 eura izdana je 2013., 10 eura 2014., 20 eura 2015., 50 eura 2017. te 100 i 200 eura 2019. godine.

Druga serija naziva se Europa serija jer je na novčanicama prikazan portret Europe, lika iz grčke mitologije.

Naziv i simbol novčane jedinice

Naziv "euro" izabran je 1995. na sastanku Europskog vijeća u Madridu.

Simbol € temelji se na grčkom slovu epsilon (Ê) i prvom slovom u riječi “Europa”, dok 2 paralelne crte označavaju stabilnost.

 

ISO kod za euro je EUR. Koristi se kada se iznosi u eurima prikazuju bez korištenja simbola.

Motivi na licu i naličju euronovčanica

Na euronovčanicama prikazani su arhitektonski motivi teme "europska razdoblja i stilovi". Dizajner prve serije je Robert Kalina, a za seriju Europa novčanice je redizajnirao Reinhold Gerstetter. Svaki je apoen ilustriran drugačijim arhitektonskim stilom. Na licu euronovčanica prikazani su prozori i vrata, dok su na naličju prikazani mostovi. Prozori i vrata simboliziraju europski duh otvorenosti i suradnju, a mostovi komunikaciju između naroda Europe te između Europe i ostatka svijeta. Prozori, vrata i mostovi prikazani na novčanicama stilizirane su ilustracije, a ne slike dijelova ni cijelih stvarnih građevina.

Arhitektonski stilovi prikazani na novčanicama

 • 5 €: klasika
 • 10 €: romanika
 • 20 €: gotika
 • 50 €: renesansa
 • 100 €: barok i rokoko
 • 200 €: željezna i staklena arhitektura iz 19. stoljeća
 • 500 €: arhitektura iz 20. stoljeća, od 1930.

Na svim euronovčanicama, bez obzira na apoen, nalaze se sljedeći elementi dizajna:

 • naziv valute (euro) ispisan latiničnim (EURO) i grčkim (EYPΩ) pismom, a na euronovčanicama serije Europa i ćiriličnim (EBPO) pismom;
 • pokrate naziva Europske središnje banke - na novčanicama prve serije postoje pokrate u pet jezičnih varijanti dok je, zbog proširenja Europske unije, na euronovčanicama serije Europa broj jezičnih varijanti porastao na devet na novčanicama od 5, 10 i 20 eura odnosno deset na novčanicama od 50, 100 i 200 eura, nakon što je dodana pokrata naziva Europske središnje banke na hrvatskom jeziku
 • simbol © koji označava zaštitu autorskih prava;
 • zastava Europske unije;
 • potpis predsjednika Europske središnje banke

Potpisi

Willem F. Duisenberg Jean-Claudea Trichet Mario Draghi

Na licu svake euronovčanice prve serije potpis je jednog od bivših predsjednika Europske središnje banke Willema F. Duisenberga (prvog), Jean-Claudea Tricheta (drugog) ili Marija Draghija (trećeg). Potpis se nalazi ispod pokrata naziva Europske središnje banke.

Mario Draghi Christine Lagarde  
 

 

 

Na licu svake euronovčanice serije Europa potpis je trećeg predsjednika Europske središnje banke Marija Draghija ili sadašnje predsjednice Christine Lagarde. Potpis se nalazi ispod motiva zastave Europske unije. Sve su novčanice važeće bez obzira na to čiji potpis je implementiran u njihov dizajn.

U optjecaju se nalaze euronovčanice prve i druge serije.