2 lipe

Objavljeno: 31.1.2015.

Sastav kovine: Slitina aluminija i magnezija

Promjer: 19 mm
Težina: 0,92 g

Motiv na licu: U središnjem dijelu brojčana oznaka i naziv novčane jedinice "2 LIPE", a u pozadini prikaz stilizirane grane lipe u cvatu. U gornjem polukrugu, uz rub, natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Uz donji rub, u središnjem dijelu, prikaz grba Republike Hrvatske od kojeg je lijevo i desno prikaz pleterne ornamentike.

LIPA
Lipa je sveto slavensko drvo čija je simbolika sadržana u legendama, pričama i pisanoj povijesti sve do danas. To je medonosna ljekovita biljka od čijih se cvjetova spravlja čaj, jedan od najstarijih napitaka za očuvanje zdravlja i liječenje. Lipovina je posebno cijenjeno drvo u stolarstvu i tokarstvu.  Lipa je autohtona vrsta hrvatskih šuma rasprostranjena u svim dijelovima Hrvatske. Snažno je i visoko drvo koje doseže starost od nekoliko stotina godina.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu prikaz stilizirane grane vinove loze, s grozdom. Iznad prikaza, kružno uz rub, natpis "VINOVA LOZA" (lat. "VITIS VINIFERA"). Uz donji rub, u središnjem dijelu, godina kovanja.

VINOVA LOZA
Vinova loza na našim prostorima jedna je od najstarijih uzgajanih biljnih kultura još od vremena Rimskog Carstva.  Mnoge autohtone sorte uzgajaju se još i danas, a o važnosti vinogradarstva i vinarstva svjedoče brojni povijesni zapisi. Hrvatska, zbog svojih klimatskih preduvjeta, ima svih pet vinorodnih zona, što ju svrstava u jednu od rijetkih zemalja koja može uzgajati brojne kvalitetne sorte vinove loze.