Izlaganja i radionice

Objavljeno: 31.10.2022. Ažurirano: 23.1.2024.
Hrvatska narodna banka organizira niz edukativnih predavanja i radionica za osnovnoškolce, srednjoškolce i studente o temama iz djelokruga središnje banke.

Znate li što radi hrvatska središnja banka i koja je njezina uloga? Naučite kako štedjeti, kako se koristiti internetskim bankarstvom ili, pak, kako otvoriti račun u banci. Saznajte koja obilježja štite novčanice od krivotvorenja. Cilj nam je da predavanja i radionice budu zanimljivi i informativni. Stoga se veselimo i vašim pitanjima, prijedlozima, komentarima.

Zanimanje za predavanja i radionice potrebno je iskazati najmanje deset radnih dana prije kako bi se pravodobno rezervirao termin. Što prije podnesete zahtjev za edukaciju, lakše ćete osigurati željeni datum i vrijeme. Odaberite temu i predložite termin: edukacija@hnb.hr

 

Teme


Euro, naš novac osnovnoškolci srednjoškolci
Naučite više o novcu, djelovanju središnje banke kao i o obilježjima, motivima i zaštitnim obilježjima kovanica i novčanica eura.

Hrvatska u europodručju srednjoškolci studenti
Kako je protekao proces uvođenja eura u Republici Hrvatskoj? Što za hrvatske građane znači uvođenje eura? Saznajte više o cilju i zadacima hrvatske središnje banke nakon ulaska u europodručje.

Financijska stabilnost srednjoškolci studenti
Naučite zašto je financijska stabilnost ključna za održiv gospodarski rast, tko čini financijski sustav zemlje, koje su mjere kojima se ona osigurava i koja je uloga HNB-a u održavanju financijske stabilnosti Hrvatske.

Nadzor rada kreditnih institucija srednjoškolci studenti
Naučite zašto i kako Hrvatska narodna banka nadzire rad kreditnih institucija. Saznajte koja su to posebna pravila kojih se moraju pridržavati sve kreditne institucije, što je supervizija i koji je njezin osnovni cilj.

Bezgotovinski platni promet i trendovi na tržištu studenti
Saznajte što je bezgotovinski platni promet, kako je uređen, kako funkcionira i kako se nadzire te tko su pružatelji platnih usluga.

Sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma studenti
Saznajte koje su to mjere i radnje koje se poduzimaju da se spriječi korištenje nezakonito stečenog novca ili njegove upotrebe u svrhu financiranja terorizma. Naučite zašto su pranje novca i financiranje terorizma štetni za gospodarstvo i društvo u cjelini.

Kako smo očuvali ekonomsku i financijsku stabilnost tijekom pandemijske krize – slučaj Hrvatske studenti
Saznajte koje su mjere poduzete u okviru ekonomske politike u Hrvatskoj kako bi se adekvatno odgovorilo na pandemijsku krizu.

Mogući učinci zaokruživanja cijena prehrambenih proizvoda pri uvođenju eura na inflaciju studenti studenti
Upoznajte se s rezultatima istraživanja mogućih učinaka zaokruživanja cijena prehrambenih proizvoda pri uvođenju eura na inflaciju.

Sigurnost internetskih i mobilnih plaćanja srednjoškolci
Doznajte više o zloupotrebi u internetskom i mobilnom bankarstvu te načinima na koje se korisnici mogu od toga zaštititi.

Zaštita potrošača – institucije i potrošači srednjoškolci
Saznajte što Hrvatska narodna banka poduzima kako bi zaštitila potrošače, kako je regulirana zaštita potrošača korisnika bankovnih i financijskih usluga u RH i koje informacije središnja banka osigurava s ciljem što bolje informiranosti.

Razvoj novca i osnove bankarstva osnovnoškolci
Što je novac i kako je nastao? Koja je uloga središnje banke, a što rade banke? Zašto je dobro štedjeti? Kako funkcionira elektroničko poslovanje? Saznajte odgovore na ta i druga pitanja o novcu i bankarstvu.

Upravljanje osobnim financijama osnovnoškolci srednjoškolci
Naučit ćete zašto je važno upravljati osobnim financijama, kako osmisliti tablicu osobnog proračuna, kako nam u tome mogu pomoći internetsko i mobilno bankarstvo te kako doći do potrebnih informacija za donošenje kvalitetnih financijskih odluka.

Osnovno o bankovnim proizvodima i uslugama osnovnoškolci srednjoškolci
Saznajte tko nadzire financijsko tržište u Hrvatskoj, naučite što bi svaki potrošač trebao znati prije ugovaranja računa za plaćanje, štednje ili kredita, a dobit ćete i podsjetnik na sigurnosne preporuke za plaćanje putem interneta i korištenje internetskoga ili mobilnog bankarstva.


Foto galerija izlaganja i radionica