1 lipa

Objavljeno: 31.1.2015.

Sastav kovine: Slitina aluminija i magnezija

Promjer: 17 mm

Težina: 0,7 g

Motiv na licu: U središnjem dijelu brojčana oznaka i naziv novčane jedinice "1 LIPA", a u pozadini prikaz stilizirane grane lipe u cvatu. Kružno, uz rub, natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Uz donji rub prikaz grba Republike Hrvatske.

LIPA

Lipa je sveto slavensko drvo čija je simbolika sadržana u legendama, pričama i pisanoj povijesti sve do danas. To je medonosna ljekovita biljka od čijih se cvjetova spravlja čaj, jedan od najstarijih napitaka za očuvanje zdravlja i liječenje. Lipovina je posebno cijenjeno drvo u stolarstvu i tokarstvu. Lipa je autohtona vrsta hrvatskih šuma rasprostranjena u svim dijelovima Hrvatske. Snažno je i visoko drvo koje doseže starost od nekoliko stotina godina.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu prikaz vrha kukuruzne stabljike iz koje se otvaraju dva dozrela klipa. Iznad prikaza, kružno uz rub, natpis "KUKURUZ" (lat. "ZEA MAYS"). Uz donji rub, u središnjem dijelu, godina kovanja.

KUKURUZ

Kukuruz je jedna od najvažnijih žitarica u Hrvatskoj, što joj zbog široke primjene daje iznimnu ekonomsku važnost. Ta ratarska kultura ima najveći potencijal rodnosti, zbog povoljne klime i sastava tla kontinentalnog dijela Hrvatske, koji su među najboljima na svijetu.