Intervju sa zamjenicom guvernera Sandrom Švaljek za Hrvatski radio

Objavljeno: 4.11.2022.

Zamjenica guvernera gostovala je 2. studenoga 2022. u emisiji "Klimatski izazov"


O izazovu koji klimatske promjene predstavljaju komercijalnim i središnjim bankama Sandra Švaljek, zamjenica guvernera HNB-a, razgovarala je s Jánosom Römerom. U razgovoru je istaknula da su banke, nakon Pariškog sporazuma 2015. kojim su dobile veliku ulogu preusmjeravanja financijskih tokova u ostvarenje njegovih ciljeva, prepoznale djelovanje klimatskih promjena i devastacije okoliša na svoje poslovanje.

"Dva su područja djelovanja i središnjih banaka i banaka. S jedne strane to je briga o bankarskom sustavu i stabilnosti financijskog sustava u cjelini u uvjetima klimatskih promjena te s druge strane razmišljanje o tome kako banke mogu pridonijeti ostvarivanju ciljeva iz Pariškog sporazuma, odnosno prelasku na niskougljično gospodarstvo i prestanku emisija stakleničkih plinova", naglasila je zamjenica guvernera.

Od mnogobrojnih aktivnosti u kojima sudjeluju središnje banke izdvojila je osnivanje Mreže za ozelenjivanje financijskog sustava 2017. u kojoj je trenutačno više od 115 središnjih banaka, regulatora financijskih sustava i velikih bankarskih sustava te HNB-ovo prvo istraživanje prilagodljivosti banaka klimatskim promjenama iz 2020.

"Pokazalo se da tada banke još nisu prepoznale problematiku klimatskih promjena, ali upravo potaknuti tim istraživanjem ubrzo su se dogodili impresivni pomaci. Njima je pomoglo i djelovanje Europske središnje banke (ESB), koja je provela opsežan stres-test na najvećim europskim bankama. Rezultati se intenzivno analiziraju i komuniciraju kako bi se prepoznali klimatski rizici. Cilj je znati upravljati poslovanjem u novim okolnostima i prilagoditi ga, između ostaloga i u cilju smanjivanja ugljičnog otiska, ne samo samih banaka, nego i njihovih klijenata", rekla je Švaljek.

Smatra i da je uzrečica "klimatske promjene su rizici, ali i prilike" primjenjiva i u bankarskom sustavu. "Nedavni primjer gotovo pa zaustavljanja gospodarstva zbog COVID-a 19 ukazao je na velike opasnosti i negativne posljedice takvog stanja. Valja se pripremiti da se nešto slično ne dogodi i zbog ekstremnih vremenskih uvjeta. Pritom se mora raspolagati s mnogo više podataka nego do sada, a podaci trebaju biti usklađeni na jedinstven način. Ulazak Republike Hrvatske u eurozonu omogućio je HNB-u sudjelovanje u Forumu za klimatske promjene u kojem se koordiniraju aktivnosti u različitim područjima povezanim s klimatskim promjenama, između ostaloga i kod usklađivanja potrebe za podacima. U tome je pomogla i Bečka inicijativa, unutar koje postoji radna grupa za klimatske promjene sa zadacima unaprjeđivanja podataka na temelju kojih se procjenjuju klimatski rizici, pripremaju inicijative za prilagodbu regulative klimatskih promjenama i drugo. Ukratko, održivo financiranje je sve češća tema i u bankarskom sustavu", zaključila je zamjenica guvernera.

Cijeli intervju dostupan je na internetskim stranicama HRT-a.