Sadašnjost i budućnost FinTech-a i centralnobankarskog digitalnog novca - glavne teme predavanja Linarda Martinčevića studentima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

Objavljeno: 13.5.2021.
Sadašnjost i budućnost FinTech-a i centralnobankarskog digitalnog novca  - glavne teme predavanja Linarda Martinčevića studentima na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu

"FinTech danas i sutra" naziv je predavanja kojeg je u četvrtak, 13. svibnja 2021., na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održao Linardo Martinčević, FinTech koordinator u Hrvatskoj narodnoj banci. Predavanje za studente je održano unutar nastavnog plana kolegija "Poslovna strategija" u okviru diplomskog studija, a glavne teme su se odnosile na razvoj i djelovanje Inovacijskog huba u HNB-u te na najave izdavanja centralnobankarskog digitalnog novca (Central Bank Digital Currency, CBDC).

"Inovacijski hub je inicijativa HNB-a pokrenuta s ciljem pružanja neobvezujuće i neformalne podrške poslovnim subjektima koji razvijaju inovativni proizvod ili uslugu iz područja fintecha koje mogu biti u području regulacije HNB-a. Ujedno, to je komunikacijsko-informacijska platforma koja odgovara na upite, odnosno pruža informacije, razmjenjuje mišljenja i daje pojašnjenja u područjima regulacije fintecha iz nadležnosti HNB-a", utvrdio je tom prilikom Linardo Martinčević. Govoreći o međuinstitucionalnoj suradnji on je kazao kako HNB surađuje s HANFA-inim regulatornim Inovacijskim hubom kojeg čini specijalizirani tim posvećen pitanjima financijskih inovacija, zatim s Europskim forumom za inovacijske facilitatore (EFIF) čiji su sudionici europske regulatorne financijske agencije. Također na tom planu HNB surađuje i s mrežom Inovacijskih centara Banke za međunarodna poravnanja (BIS -Bank for International Settlements) te sudjeluje u pregovorima u okviru Vijeća Europske unije na razini stručnjaka glede prijedloga Uredbe o tržištima kriptoimovine (Markets in Crypto-Assets Regulation, MiCAR).

Komentirajući ideje kreiranja centralnobankarskog digitalnog novca, Martinčević je naglasio kako je posljednjih godina to jedna od najpopularnijih ekonomskih tema između središnjih banaka, ali i šire financijske zajednice. Istodobno, naveo je, iako brojne središnje banke razvijenih ekonomija istražuju ili testiraju CBDC, još uvijek se nisu odlučile za njegovu punu primjenu. "Otvorenih pitanja i izazova jako je puno te još uvijek nije poznato bi li koristi od uvođenja CBDC-a premašile troškove i rizike. Razvoj platnih sustava i digitalnih načina provođenja transakcija svakako ide u korist ideji uvođenja CBDC-a, no radi se o složenom konceptu, pa uvođenje CBDC-a ne ide brzo", rekao je Martinčević.