5 lipa

Objavljeno: 31.1.2015.

Sastav kovine: Čelična jezgra obložena broncom

Promjer: 18 mm

Težina: 2,5 g

Motiv na licu: U središnjem dijelu brojčana oznaka i naziv novčane jedinice "5 LIPA", a u pozadini prikaz stilizirane grane lipe u cvatu. Kružno, uz rub, natpis "REPUBLIKA HRVATSKA". Uz donji rub prikaz grba Republike Hrvatske.

LIPA

Lipa je sveto slavensko drvo čija je simbolika sadržana u legendama, pričama i pisanoj povijesti sve do danas. To je medonosna ljekovita biljka od čijih se cvjetova spravlja čaj, jedan od najstarijih napitaka za očuvanje zdravlja i liječenje. Lipovina je posebno cijenjeno drvo u stolarstvu i tokarstvu. Lipa je autohtona vrsta hrvatskih šuma rasprostranjena u svim dijelovima Hrvatske. Snažno je i visoko drvo koje doseže starost od nekoliko stotina godina.

Motiv na naličju: U središnjem dijelu prikaz stilizirane grane hrasta lužnjaka s plodovima. Iznad prikaza, kružno uz rub, natpis "HRAST LUŽNJAK" (lat. "QUERCUS ROBUR"). Uz donji rub, u središnjem dijelu, godina kovanja.

HRAST LUŽNJAK

Hrast lužnjak najvrjednija je šumska vrsta u Hrvatskoj, koja je naziv dobila po lugovima. U spačvanskim šumama prostire se na 40 000 hektara i jedinstvena je cjelina kakve nema drugdje u Europi. Pripisuju mu se ljekovita svojstva, nezaobilazan je u tradicionalnom građevinarstvu, a posebno se ističe kao najbolje bačvarsko drvo. Slavonska hrastovina poznata je u cijelom svijetu. U slavenskoj mitologiji hrast je štovan kao sveto drvo.