Banca commerciale italiana stječe većinski udjel u Privrednoj banci Zagreb

Objavljeno: 17.12.1999.

Odlukom Savjeta Hrvatske narodne banke donijetom u petak (17.12.1999.), Comit Holding International S.A. Luxemburg dobio je prethodnu suglasnost središnje banke za preuzimanje 66,3 posto dionica s pravom glasa u glavnoj skupštini Privredne banke Zagreb.

Na temelju predočene dokumentacije utvrđeno je da je Comit Holding International u stopostotnom vlasništvu Banca Commerciale Italiana (BCI) iz Milana, koja preko Comita obavlja sve svoje međunarodne operacije i, prema usuglašenom tekstu ugovora s Državnom agencijom za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka koja je prodavatelj PBZ, u cijelosti jamči za obveze budućeg većinskog vlasnika jedne od najvećih hrvatskih banaka. Sukladno Zakonu o sanaciji i restrukturiranju banaka, ovom vlasničkom promjenom konačno se završava i postupak sanacije PBZ.

Imajući u vidu te činjenice, kao i to da je Banca Commerciale Italiana, prema prošlogodišnjim poslovnim pokazateljima jedna od najvećih talijanskih banaka (a nakon ovogodišnjih spajanja postaje dio najveće bankovne grupacije u svojoj matičnoj zemlji), da ima visoke ocjene kod međunarodno najpriznatijih agencija za ocjenu kreditnog rejtinga, kao i to da je Italija više godina najveći vanjskotrgovinski partner hrvatskog gospodarstva, Savjet HNB ocijenio je da nema zapreka za davanje suglasnosti.

Članovi Savjeta HNB očekuju da će ulazak BCI u PBZ zamjetno pridonijeti jačanju konkurentnosti i većoj kvaliteti usluga u hrvatskom bankovnom sustavu, upravljačkoj i tehnološkoj modernizaciji. Isto tako očekuje se i značajan doprinos jačanju veza i poboljšanju uvjeta u odvijanju trgovinskih i financijskog odnosa hrvatskog gospodarstva s inozemstvom, što bi se trebalo iskazati kroz porast izvoza, zaposlenosti i gospodarskog rasta u Hrvatskoj.