Delegacija Narodne banke Kine u Hrvatskoj narodnoj banci

Objavljeno: 30.6.2004.

Guverner Narodne banke Kine Zhou Xiaochuan sa suradnicima posjetio je u srijedu Hrvatsku narodnu banku, gdje su zamjenik guvernera HNB-a dr. Boris Vujčić i viceguverneri Čedo Maletić i Adolf Matejka upoznali uvažene goste s gospodarskim kretanjima u našoj zemlji i djelovanjem hrvatske središnje banke.
Iako je Kina po mnogočemu bitno različita od Hrvatske - počev od stanovništva koje broji blizu 1,3 milijarde ljudi i drugačije gospodarsko-financijske tradicije i strukture pa do središnje banke koja ima oko 120.000 zaposlenih u središnjici i oko 2.000 poslovnica - dužnosnici Narodne banke Kine pokazali su veliko zanimanje za hrvatska iskustva u razvoju financijskog sustava, sanaciji, privatizaciji i nadzoru banaka, kao i u uspostavljanju konvertibilnosti nacionalne valute i pripremama za liberalizaciju kapitalnih transakcija.
Gosti iz Kine zanimali su se također na koji način Hrvatska narodna banka primjenjuje upravljano plivajući tečajni režim, te kako visok kapitalni priljev utječe na vođenje tečajne i ukupne novčane politike.