ESB bankama postavlja rokove za suočavanje s klimatskim rizicima

Objavljeno: 3.11.2022.
ESB bankama postavlja rokove za suočavanje s klimatskim rizicima

Europska središnja banka objavila je jučer rezultate svog tematskog istraživanja koje je pokazalo da su banke još uvijek daleko od adekvatnog upravljanja klimatskim i okolišnim rizicima. ESB je  bankama postavio rokove za postupno ispunjavanje svih nadzornih očekivanja do kraja 2024., a koje je iznijela u Vodiču o rizicima povezanim s klimom i okolišem 2020.

Istraživanjem je obuhvaćeno 107 značajnih banaka pod izravnim nadzorom ESB-a i 79 manje značajnih banaka koje nadziru njihova nacionalna tijela, a imao je za cilj provjeriti identificiraju li banke adekvatno klimatske i okolišne rizike, upravljaju li njima te koje su njihove strategije i procesi upravljanja rizicima.

Zaključak istraživanja je da bankama, iako 85% njih već ima ustrojene osnovne prakse u većini područja, još uvijek nedostaju sofisticiranije metodologije i precizne informacije o klimatskim i okolišnim rizicima. Banke i dalje značajno podcjenjuju veličinu i značaj tih rizika, a gotovo sve banke (96%) imaju slijepe točke u njihovom prepoznavanju.

Neke su banke počele planirati prijelaz na niskougljično gospodarstvo i surađivati ​​sa svojim klijentima, no u većini banaka i dalje prevladava pristup čekanja. 

ESB je objavio i zbirku dobrih praksi uočenih u nekim bankama, kojom želi pokazati da je brz napredak moguć i time olakšati poboljšanje praksi u cijelom sektoru.

Priopćenje ESB-a: ECB sets deadlines for banks to deal with climate risks

Banks need to be climate change proof – blog Franka Eldersona, člana izvršnog odbora ESB-a i potpredsjednika Nadzornog odbora ESB-a