Financijska stabilnost 23

Objavljeno: 31.5.2022.
Publikacija Financijska stabilnost
Datum Svibanj 2022.
Godina izdanja XIV
ISSN 1846-940X
Dodatak Podaci

Globalna situacija

Ukupna izloženost financijskog sustava sistemskim rizicima povećala se pod utjecajem ratnih događaja u Ukrajini i sankcija Rusiji, čije se posljedice na hrvatsko gospodarstvo uglavnom prelijevaju putem kretanja cijena sirovina i drugih dobara na globalnim i regionalnim tržištima.

Okvir 1. Učinci rata u Ukrajini na financijsku stabilnost u Hrvatskoj – spriječena propast banke u ruskom vlasništvu

Cijene

Povećanje cijena nafte i prehrambenih sirovina na globalnim tržištima, djelomice pod utjecajem rata u Ukrajini, prelijeva se na domaće cijene naftnih derivata i hrane, pa se inflacija znatno ubrzala.

1. Makroekonomsko okružje
3. Sektor kućanstava

Nekretnine

Cijene stambenih nekretnina nastavljaju rasti, i to uglavnom snažnije od makroekonomskih čimbenika koji ih određuju, što jača rizik naglog preokreta na nekretninskom tržištu u slučaju snažnijih makroekonomskih poremećaja.

4. Tržište nekretnina
Okvir 6. Kojim se politikama i kako može djelovati na tržište stambenih nekretnina

Stabilan bankovni sustav

Neizvjesnosti povezane s pandemijom, kao ni recentne geopolitičke napetosti, nisu zasad ugrozile stabilnost financijskog sektora u Hrvatskoj. Važnu su ulogu pritom imale dobra likvidnost i kapitaliziranost bankarskog sektora, koje podupiru i dosad izgrađeni zaštitni slojevi kapitala.

6. Kreditne institucije
7. Testiranje otpornosti kreditnih institucija na stres

Rizik

Izazovi i rizici za domaći financijski sustav u nadolazećem razdoblju u Hrvatskoj povezani su s razvojem geopolitičkih nestabilnosti i inflatornih pritisaka, učincima očekivane normalizacije monetarne politike te nastavkom rasta cijena stambenih nekretnina.

Okvir 2. Koliki bi porast troška otplate mogli iskusiti korisnici stambenih i gotovinskih kredita u slučaju rasta kamatnih stopa
Okvir 3. Upozorenja i preporuke ESRB-a o srednjoročnim ranjivostima na tržištu stambenih nekretnina