Financiranje održivog rasta – konferencija o talijansko-hrvatskoj suradnji i financiranju gospodarskog oporavka

Objavljeno: 11.12.2020.
Financiranje održivog rasta – konferencija o talijansko-hrvatskoj suradnji i financiranju gospodarskog oporavka

Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić

Temeljna je ideja ove konferencije okupljanje stručnjaka iz Italije i Hrvatske kako bi raspravljali o ključnim temama koje snažno povezuju naša gospodarstva. Naš zajednički cilj, ujedno i dugoročni europski cilj, jest kreiranje ekonomskih uvjeta koji potiču održivi rast zasnovan na zelenoj ekonomiji, inovacijama i digitalizaciji. Postizanje tog cilja zahtijeva financijsku podršku za mala i srednja poduzeća te za inovativne i ekološki održive projekte, rekao je guverner Boris Vujčić pri otvaranju online konferencije o talijansko-hrvatskoj suradnji i financiranju gospodarskog oporavka pod nazivom "Financiranje održivog rasta" (Finance for Sustainable Growth), koja je održana 11. prosinca u organizaciji Hrvatske narodne banke i Veleposlanstva Italije. Guverner je pritom istaknuo da je konferencija pružila priliku za raspravu o politikama za rješavanje tih zajedničkih izazova te za poticanje produktivnosti i održivog rasta, kao i za daljnje jačanje talijansko-hrvatske suradnje u turizmu, energetici i financijama.

Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco tom je prigodom rekao: "Naša današnja konferencija, u ovoj veličanstvenoj dvorani i s brojnim uglednim izlagačima, govori o važnosti koju Hrvatska i Italija pridaju svojemu povijesnom prijateljstvu. Sastanak Koordinacijskog odbora ministara Republike Hrvatske i Talijanske Republike koji se prije deset dana održao u Zagrebu daje nam odgovarajući kontekst. Pritom je ključna politička poruka kristalno jasna: Italija i Hrvatska trebaju jedna drugu."

Veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco

Veleposlanik Sacco također je naglasio da Hrvatska i Italija dijele stajalište da su izgledi za oporavak od pandemije i povećanje otpornosti njihovih gospodarstava u budućnosti bolji ako dodatno ojačaju svoje veze. I na razini država i politika, ali, što je iznimno važno, i na poslovnoj razini. Zbog svoje bliske povezanosti bankarski i financijski sektor, krvožilni sustavi naših dvaju gospodarstava, sposobni su za moderniziranje i nov početak talijansko-hrvatskoga povijesnog partnerstva, zaključio je veleposlanik.

Uvodna izlaganja na konferenciji održali su Zdravko Marić, potpredsjednik Vlade i ministar financija Republike Hrvatske, Manlio di Stefano, zamjenik državnog tajnika za vanjske poslove Republike Italije, Ivan Barbarić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU, Gianfranco Bisagni, suizvršni direktor za komercijalno bankarstvo za zemlje Jugoistočne Europe, Unicredit Spa, Marco Elio Rottigni, rukovoditelj Sektora za strane banke supsidijare, Intesa Sanpaolo Spa i Daniele Franco, generalni direktor, Banca d'Italia.

Na prvom konferencijskom panelu "Javna i privatna ulaganja za gospodarski oporavak i rast" koji je moderirao Milan Deskar-Škrbić, savjetnik u HNB-u, raspravljalo se o najučinkovitijem načinu na koji Hrvatska i Italija mogu upotrijebiti raspoloživa sredstva i instrumente Europske unije za ublažavanje gospodarske i socijalne štete uzrokovane pandemijom. Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek, Šime Erlić, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Hrvatskoj, Francesco Ruffoli, predsjednik Talijansko-hrvatske gospodarske komore i Fabrizio Balassone, voditelj Uprave za strukturne gospodarske analize talijanske središnje banke raspravljali su i o najperspektivnijim sektorima za buduća inozemna izravna ulaganja između Hrvatske i Italije te o tome postoji li prostor za zajednička ulaganja ovih dviju država u projekte drugih zemalja, posebno iz Jugoistočne Europe.

Ulogu financijskog sektora u gospodarskom oporavku pobliže su pokušali definirati govornici drugog panela: Vedran Šošić, glavni ekonomist HNB-a, Romeo Collina, predsjednik Uprave Zagrebačke banke, Dinko Lucić, predsjednik Uprave Privredne banke Zagreb, puk. Pietro Bianchi, voditelj istraživanja i analiza u Ministarstvu gospodarstva i financija Republike Italije (Guardia di Finanza), Marijana Oreb, članica Uprave HAMAG-BICRO-a te Francesco Tilli, direktor za međunarodne odnose talijanske kompanije za financiranje i poticanje gospodarstva SIMEST. U raspravi, koju je moderirao Marko Jurčić, savjetnik predsjednika HGK-a, panelisti su govorili o najvažnijim elementima snage hrvatskoga i talijanskoga bankarskog sektora, kao i njihovim potencijalnim rizicima te o ulozi banaka u podupiranju inovativnih malih i srednjih poduzeća i uspostavi njihova poslovanja.

Tema trećeg panela, koji je moderirala Maja Pokrovac, direktorica Obnovljivih izvora energije Hrvatske, bila je energija i biznis. Raspravljalo se o poslovnim mogućnostima koje nudi kružno gospodarstvo i otvaranje novih puteva suradnje Hrvatske i Italije, mjerama i reformama potrebnima za ubrzavanje prijenosa i razvoja obnovljive energije, financijskim instrumentima kao potpori u preoblikovanju industrijskog ekosustava te europskom zelenom planu. Panelisti ove rasprave bili su Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a, Milan Horvat, predsjednik Nadzornog odbora, FIMA Invest, Alberto Pinori, predsjednik  udruge koja okuplja tvrtke iz sektora obnovljive električne energije (ANIE Rinnovabili) i Gianbattista Semeraro, direktor projekata tvrtki za izgradnju industrijskih postrojenja FATA EPC.

Odgovore na pitanja o mjerama potrebnima radi uravnoteženja domaće i inozemne turističke potražnje u uvjetima pandemije, utjecaju slabe ljetne turističke sezone na buduća ulaganja i neposrednoj koristi od ulaska u europodručje za turističku djelatnost pokušala je dati posljednja panel-rasprava, posvećena turizmu, koju je moderirao Damir Krešić, ravnatelj Instituta za turizam. O toj temi raspravljali su Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Republike Hrvatske, Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice, Željko Kukurin, predsjednik granske udruge Hrvatske udruge poslodavaca za ugostiteljstvo i turizam, Marina Lalli, predsjednica Talijanske putničke i turističke federacije, Federalturismo Confindustria te Paola Pacchiana, ambasadorica internacionalizacije iz udruženja Startup Turismo.

Konferencija Hrvatske narodne banke i Veleposlanstva Italije organizirana je u hibridnom formatu: manji dio govornika i panelista bio je u Okrugloj dvorani HNB-a, a svi sudionici, kao i mediji, uključili su se online (virtualno).