Gotovo 300 posjetitelja razgledalo Okruglu dvoranu HNB-a

Objavljeno: 18.6.2018.
Gotovo 300 posjetitelja razgledalo Okruglu dvoranu HNB-a

I ove godine, u sklopu trećeg izdanja festivala Design District Zagreb, za zainteresirane građane otvorili smo vrata Okrugle dvorane u zgradi Hrvatske narodne banke na Trgu hrvatskih velikana. Palača Burze, građena prema projektu poznatoga hrvatskog arhitekta Viktora Kovačića, otvorena je 18. lipnja 1927. i zaštićeno je kulturno dobro.

Gotovo 300 posjetitelja razgledalo je glavnu burzovnu dvoranu nekadašnje Zagrebačke burze za robu i vrednote. O arhitekturi i povijesti zgrade posjetitelji su saznali nešto više od povjesničarke umjetnosti i antropologinje Ines Merkl iz Direkcije za odnose s javnošću Hrvatske narodne banke.

Burzovna dvorana, koja pokazuje svu ljepotu unutrašnjosti zgrade, okruglog je oblika i natkrivena armiranobetonskom kupolom promjera 21 metar. Pod dvorane prekriven je mozaikom, a središnji dio staklenim prizmama, koje omogućuju osvjetljavanje manje dvorane u prizemlju. Dvoranu su nekad okruživale 52 telefonske govornice, za koje su posjetitelji pokazali veliko zanimanje. Također su ih zanimali brojni detalji o zgradi, pa su tako saznali više i o opremi zgrade, namještaju, rasvjetnim tijelima, satovima i ogradama posebno oblikovanima za zgradu. Mnogi su iskoristili priliku da fotografiraju dvoranu i njezinu veliku kasetiranu kupolu.

Ove godine zainteresirani građani vidjeli su i kako je izgledala dvorana burze za robu, današnja dvorana za sastanke na polukatu zgrade. U dvorani su mogli pogledati i natječajne projekte za Palaču Burze te stare fotografije.

Pretraživanje novosti