Guverner HNB-a sudjelovao je na panelu "Low for long again? Central bank balance sheet expansion" u okviru Eurofi seminara

Objavljeno: 23.2.2024.
Guverner HNB-a sudjelovao je na panelu

Boris Vujčić, guverner HNB-a sudjelovao je danas u panel raspravi "Low for long again? Central bank balance sheet expansion" u okviru Eurofi seminara održanog u Ghentu u Belgiji.

Sudionici panela razmijenili su stavove o monetarnoj politici i ocjeni vraća li se vrijeme niskih kamatnih stopa i koje to implikacije ima na fiskalnu poziciju i provođenje strukturnih reformi te trebaju li bilance središnjih banaka ostati velike i u budućem razdoblju.

"Utjecaj razdoblja izuzetno niskih kamatnih stopa na spremnost provođenja strukturnih reformi nužnih za povećanje potencijalnog gospodarskog rasta, a koje su istovremeno politički zahtjevne, u pravilu je neutralan u srednjem roku", rekao je guverner HNB-a tom prilikom te dodao da utjecaj na fiskalnu poziciju i provođenje strukturnih reformi ovisi prije svega o predanosti i poticaju pojedine zemlje da konsolidira fiskalnu poziciju.

U dijelu rasprave posvećenom pitanju da li i u kojoj mjeri negativni financijski rezultati središnjih banaka mogu utjecati na neovisnost središnjih banaka i time ograničiti slobodu pravovremenih akcija i efikasnost monetarne politike, guverner Vujčić je naglasio da se u vođenju monetarnu politike treba voditi prije svega ciljem koji postavljen, ali istovremeno nastojati da financijski otisak središnje banke bude samo toliki  koliko je to nužno za provođenje cilja.

Ashok Bhatia, savjetnik Europskog odjela Međunarodnog monetarnog fonda moderirao je panel na kojem su sudjelovali i Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije, Mārtiņš Kazāks, guverner središnje banke Latvije, Pierrre Wunsch, guverner središnje banke Belgije, Yannis Stournaras, guverner središnje banke Grčke, Madis Müller, guverner središnje banke Estonije, Jacques de Larosière, počasni predsjednik Eurofi-a te Axel Weber, predsjednik Centra za financijske studije.