Guverner HNB-a u radnom posjetu Berlinu

Objavljeno: 11.9.2018.
Guverner HNB-a u radnom posjetu Berlinu

Guverner Hrvatske narodne banke danas je bio u radnom posjetu Saveznoj Republici Njemačkoj: sastao se i razgovarao s vicekancelarom i saveznim ministrom financija Olafom Scholzom, a potom i s predsjednicom Odbora za financije Bundestaga Bettinom Stark-Watzinger te ostalim članovima Odbora. Teme razgovora bile su hrvatske gospodarske perspektive i perspektive za uvođenje eura, put prema Europskoj monetarnoj uniji (EMU) te bankovna unija; mišljenja su razmijenjena u pozitivnoj i konstruktivnoj atmosferi. Na sastancima je bio prisutan i hrvatski veleposlanik u Saveznoj Republici Njemačkoj, dr. sc. Gordan Grlić-Radman.

Tijekom ovog jednodnevnog radnog boravka u Berlinu, guverner Vujčić održao je i izlaganje u Commerzbank pod naslovom Hrvatska: ekonomski i gospodarski rast i put prema uvođenju eura. Hrvatska je najmanja država članica EU-a koja još uvijek koristi vlastitu valutu iako je snažno trgovinski integrirana s europodručjem, što se odražava u visokoj usklađenosti poslovnih ciklusa, istaknuo je guverner HNB-a.

Govoreći o ostalim specifičnostima domaćeg gospodarstva koji idu u prilog uvođenju eura u Hrvatskoj, guverner Vujčić je, između ostalog, naglasio da je Hrvatska visoko euroizirano gospodarstvo; znatan dio domaće štednje (75%) i ukupnih dužničkih obveza (67%) vezano je uz euro. Uvođenjem eura uklonio bi se valutni rizik, što je jedan od glavnih izvora ranjivosti hrvatskog gospodarstva. S druge strane, gubitak samostalne monetarne politike ne bi stvorio značajniji negativan učinak za Hrvatsku; u hrvatskom bankovnom sustavu dominiraju banke u vlasništvu institucija iz europodručja zbog čega su ograničene mogućnosti monetarne politike, a tečaj se održava stabilnim i ne može se rabiti kao sredstvo za povećavanje konkurentnosti.

U zaključnom dijelu izlaganja, guverner je rekao da je prvi korak Hrvatske na put ka uvođenju eura pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II), istaknuvši kako će Hrvatska u dogledno vrijeme uputiti i službeni zahtjev za ulazak u ERM II.