HNB i MUP i dalje pozivaju na pojačan oprez prilikom zaprimanja novčanica od 1000 kuna

Objavljeno: 11.7.2003.

U razdoblju od 22. lipnja do 9. srpnja 2003. godine Hrvatska narodna banka i Ministarstvo unutarnjih poslova evidentiralo je ukupno 132 krivotvorene novčanice od 1000 kuna. Od toga su 92 novčanice pronađene prilikom obrade pologa u Financijskoj agenciji i bankama, a 40 krivotvorina zaplijenila je policija u dosadašnjem tijeku kriminalističke obrade.

Pojavljivanje krivotvorenih novčanica zabilježeno je u Belome Manastiru, Bjelovaru, Crikvenici, Đakovu, Našicama, Novoj Gradiški, Novskoj, Okučanima, Opatiji, Osijeku, Rijeci, Rovinju, Sesvetama, Slavonskome Brodu, Slunju, Velikoj Gorici i Zagrebu.

U opticaj se u pravilu stavljaju kroz plaćanje računa maloga iznosa i to u manjim trgovinama, na benzinskim postajama, kiocima i u kafićima.

Podsjećamo javnost da je krivotvorene novčanice relativno lako prepoznati po izrazito žućkastoj boji papira sjajne površine, ali i po:

  • obrubljenosti crteža portreta uskim zamrljanim pojasom, odnosno razdvajanjem crteža portreta od crteža podloge uskim neotisnutim pojasom
  • imitiranoj zaštitnoj niti koja nije ugrađena u papirnu masu te se ne može vidjeti gledajući prema svjetlu kao kontinuirana nit,
  • vodenom znaku koji je imitiran dotiskivanjem na donjem dijelu naličja krivotvorene novčanice, a promatrano prema svjetlu vidljiv je crtež portreta zadebljanih, tamnožućkastih kontura koji svojim izgledom odstupa od izgleda portreta u vodenom znaku originalne novčanice, koji je sivkastih kontura
  • bojama na crtežu portreta koje su svjetlijih sivih nijansi, dok su u originalu ti crteži tamnih nijansi
  • crtežima i boji na podlozi koji su mutni i nejasni, a tekst tiskan mikropismom mutan je i nečitljiv.

Također, sve krivotvorene novčanice nose datum izdanja 31. listopada 1993. godine.

Hrvatska je narodna banka opetovano naložila svim financijskim institucijama na obvezu povlačenja iz prometa svih novčanica za koje znaju ili imaju dovoljno razloga vjerovati da su krivotvorine, da ih hitno dostave u HNB u svrhu utvrđivanja autentičnosti, te da o tome promptno izvijeste policiju.

HNB i MUP također pozivaju sve pravne i fizičke osobe da prilikom poslovanja s gotovim novcem kontinuirano obrate pozornost na autentičnost novčanica od 1000 kuna i da o mogućim sumnjivim novčanicama odmah obavijeste policiju.

U dosadašnjem tijeku kriminalističke obrade vezane za stavljanje u opticaj krivotvorina od 1000 kuna, policija je podnijela kaznene prijave protiv ukupno 12 osoba zbog osnovane sumnje da su stavljanjem u opticaj navedenih krivotvorina počinili kazneno djelo Krivotvorenja novca iz čl. 274. Kaznenoga zakona.

Kriminalistička se obrada nastavlja s ciljem utvrđivanja porijekla krivotvorenoga novca i otkrivanja drugih sudionika u raspačavanju krivotvorenih novčanica.

Hrvatska narodna banka raspolaže edukativnim materijalima o zaštitnim obilježjima novčanica kuna te ih je u mogućnosti dostaviti svim zainteresiranim pravnim osobama, a u svrhu dodatne obuke osoblja kako bi se već u začetku spriječili pokušaji raspačavanja krivotvorina.