HNB izdaje zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić"

Objavljeno: 18.4.2024.
HNB izdaje zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu

Hrvatska narodna banka izdaje zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu u povodu obilježavanja 150. obljetnice rođenja Ivane Brlić-Mažuranić (1874. – 2024.), proslavljene spisateljice za djecu koja je svojim djelima iznimno obogatila hrvatsku književnost. Djela Ivane Brlić-Mažuranić prevođena su na mnoge svjetske jezike, a sama je spisateljica dva puta predložena za Nobelovu nagradu. Zlatnik se izdaje u apoenu od 100 eura, a srebrnjak u apoenu od 4 eura.

Autor likovnog rješenja kovanica jest akademski kipar Kuzma Kovačić.

Zlatna i srebrna numizmatička kovanica "150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić" puštaju se u prodaju 22. travnja 2024. Zlatna numizmatička kovanica izdaje se u količini ne većoj od 150 komada, a srebrna numizmatička kovanica izdaje se u količini ne većoj od 1.500 komada.

Numizmatičke kovanice prodavat će Hrvatska kovnica novca d.o.o. Za zlatnu numizmatičku kovanicu očekuje se početna prodajna cijena od oko 2.690,00 eura, a za srebrnu od oko 55,99 eura bez PDV-a. Prodajna cijena u trenutku kupnje ovisit će o kretanju cijena zlata i srebra na otvorenom tržištu.

Zainteresirani građani kovanice mogu nabaviti od 22. travnja 2024., a o narudžbi i kupnji više mogu saznati na stranicama Hrvatske kovnice novca.

Tehnički opis