HNB priprema novo izdanje kovanice od 25 kuna

Objavljeno: 21.7.2016.

Hrvatska narodna banka izdat će ove godine, u povodu obilježavanja 25. obljetnice neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 1991. – 8. listopada 2016., prigodni optjecajni kovani novac od 25 kuna.  

Hrvatski novčarski zavod izradio je, prema likovnim rješenjima akademskoga kipara Damira Mataušića, tri različita probna otkova nove kovanice od 25 kuna. S nakanom da širu javnost uključi u odabir najuspješnijeg otkova za novu „25-ticu“, HNB je na svojoj internetskoj stranici objavio anketu te poziva sve zainteresirane da sudjelovanjem u anketi odaberu, prema osobnim kriterijima, onaj otkov koji smatraju najboljim. Rezultati ove ankete bit će uzeti u obzir pri donošenju konačne odluke o izboru najuspješnijega rješenja, nakon koje će slijediti izrada kovanice u Hrvatskom novčarskom zavodu.

Nova prigodna optjecajna kovanica od 25 kuna bit će puštena u optjecaj 7. listopada 2016. u količini od 50.000 komada. 

Dosad je Hrvatska narodna banka izdala 11 izdanja kovanica od 25 kuna, koje imaju svoju numizmatičku vrijednost, a mogu se, s obzirom na to da je riječ o prigodnom optjecajnom novcu, rabiti i kao sredstvo plaćanja. 

Fotografije probnih otkova nove prigodne optjecajne kovanice od 25 kuna dostupne su ovdje