Hrvatska i Bugarska uspješno surađuju u okviru bankovne unije

Objavljeno: 28.1.2021.

Europska središnja banka danas je objavila rezultate postupka nadzorne provjere i ocjene (SREP) provedenog u 2020. te je najavila nadzorne prioritete za 2021.

Zbog pragmatičnog pristupa SREP u ukupni kapitalni zahtjevi i upute proizišli iz SREP a nisu se promijenili. Banke pokazuju otpornost, ali su i dalje ranjive na nekoliko područja, prije svega na području kreditnog rizika. Na temelju analize u sklopu SREP a i uzimajući u obzir situaciju prouzročenu pandemijom, nadzor banaka ESB a odlučio je usredotočiti aktivnosti na četiri glavna područja koja su znatno pogođena trenutačnom krizom te je kao nadzorne prioritete za 2021. odredio kreditni rizik, kapitaliziranost, održivost poslovnih modela i unutarnje upravljanje.

Rezultate SREP-a u 2020. predstavio je Andrea Enria, predsjednik Nadzornog odbora ESB-a. Na konferenciji za novinare Enria je spomenuo da je sudjelovanje Bugarske i Hrvatske u bankovnoj uniji uspješno te da su hrvatske i bugarske banke, nakon provedene sveobuhvatne procjene i ulaska u SSM, uključene u proces nadzora ESB-a.

Linkovi:

Priopćenje za javnost ESB-a 

Introductory statement 

ECB Banking Supervision Press Conference (28 January 2021)

Pretraživanje novosti